Hlavní obsah

Zeman by OKD znárodnil

Aktualizováno

Podle prezidenta Miloše Zemana, který ve středu jednal s moravskoslezským hejtmanem Miroslavem Novákem (ČSSD) a dalšími představiteli o situaci v OKD, by bylo nejvhodnějším řešením znárodnění podniku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Prezident republiky vyjádřil názor, že v první řadě je zapotřebí pomoci horníkům této společnosti a v druhé řadě uchovat v rozumném rozsahu těžbu v perspektivních dolech. Odmítl naproti tomu jakékoli výpalné těm, kdo OKD vytunelovali,” uvedl po jednání mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

„Proto zastává názor, že nejvhodnějším řešením by bylo přijetí zákona o znárodnění OKD,” dodal bez dalších podrobností.

S prezidentem o situaci jednal i vládní zmocněnec pro Moravskoslezský kraj Jiří Cienciala a viceprezident Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje Václav Daněk.

Majitel OKD plánuje kvůli nízkým cenám černého uhlí útlum těžby a zavírání některých dolů, což by se citelně dotklo zaměstnanosti v regionu.

O koupi OKD ve středu projevila zájem skupina Arca Capital slovenského miliardáře Pavola Krúpy. [celá zpráva]

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v úterý řekl, že pro stát by byla lepší neřízená insolvence OKD než poskytnutí 17 miliard korun skupině Ad Hoc Group (AHG), která je vlastníkem společnosti NWR, majitelky černouhelných dolů. [celá zpráva]

Sobotka: Byl to mediální výrok

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) situaci komentoval se slovy, že je potřeba postupovat na základě reálné situace. „Myslím, že ten výrok (prezidenta Zemana) je samozřejmě výrok mediální,” podotkl.

Zástupci státu budou podle Sobotky v příštích dnech pokračovat v jednání s věřiteli a majiteli OKD s cílem zajistit co nejlepší podmínky pro zaměstnanost v Moravskoslezském kraji v příštích letech.

Předseda opoziční ODS Petr Fiala na Twitteru poukázal, že podniky se znárodňovaly za komunistického režimu. „Miloš Zeman chce znárodňovat soukromé firmy. Jen čekám, kdy ho napadne zavádět výjezdní doložky a cenzuru tisku,” napsal.

Anketa

Je podle vás namístě znárodnit OKD?
Ano
79,7 %
Ne
20,3 %
Celkem hlasovalo 4268 čtenářů.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám