Hlavní obsah

Handicapovaní mohou při haváriích vody dostat pomoc ve dvoulitrových sáčcích

Novinky, Aneta Lednová
Káraný

Usnadnit situaci handicapovaným lidem v metropoli při náhlých haváriích vody má projekt společnosti Pražské vodovody a kanalizace. Držitelé průkazu TP, ZTP a ZTP/P by měli dostat pitnou vodu balenou ve dvoulitrových sáčcích až do bytu.

Voda balená v sáčcích jako další způsob náhradního zásobováníVideo: Aneta Lednová, Novinky

 
Článek

Naostro se projekt poprvé vyzkoušel loni 1. prosince při havárii na Hradčanech v úzkých uličkách okolo Nového světa, kam se voznice a cisterny špatně dostávaly.

Projekt donášky balené vody v sáčcích je však primárně určen pro handicapované jako doplněk k náhradnímu zásobování. Lidé, kteří budou zajišťovat donášku balíčků s vodou, se prokážou průkazem.

Informace o tom, zda je v ulicích při havárii umístěna balená voda, lidé najdou na webových stránkách společnosti. Zájemci o donášku pitné vody v sáčcích si službu zajistí registrací pomocí SMS INFO.

Když se stane havárie vody, obdrží dotyčný na jím zvolené telefonní číslo zprávu: „Voda PVK: máte-li zájem o donesení pitné vody v náhradním balení, zavolejte na tel. 228 883 606, nejpozději do hodiny od obdržení této zprávy.“ Následně se zahájí distribuce sáčků s pitnou vodou na zaregistrované adresy.

Voda z Káraného

„Momentálně máme navázanou spolupráci s městskou částí Praha 6, kde je vytvořen seznam lidí, kteří o tuto službu projevili zájem. Pokud dojde k havárii, tak tuto vodu distribuujeme prostřednictvím Českého červeného kříže,“ popsal Novinkám tiskový mluvčí PVK Tomáš Mrázek.

Proces výroby vody balené v sáčcích zajišťuje výrobní linka ve vodárně v Káraném. Vše začíná u filtrace vody. Zbytek práce zajišťuje balicí stroj. Ten jehlou vstřikuje požadované množství vody do sáčků, které jsou strojem následně odděleny od sebe. Takto připravené balíčky se uloží do předem určených kontejnerů a putují do skladů v hlavním městě.

„Balíme vody zpravidla jednou týdně a trvá to přibližně celé dopoledne. Vyrábíme kolem dvaceti kontejnerů, což jsou dva tisíce sáčků,“ popsal výrobu manažer Úpravny vody Káraný Ladislav Herčík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám