Hlavní obsah

Tvrdá rána pro ČSSD: Altnerovi musí zaplatit přes 300 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sociální demokraté musí podle čtvrtečního rozhodnutí pražského městského soudu zaplatit právníkovi Zdeňku Altnerovi 18,5 miliónu korun a smluvní pokutu, která šplhá na zhruba 317 miliónů. Altnerův advokát řekl, že je s verdiktem spokojen.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zdeněk Altner

Článek

Proti verdiktu se nelze odvolat, strana ale využije všech opravných prostředků a podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) nechtěl věc komentovat. „Celou záležitost budeme řešit na politickém grémiu, do té doby nic dalšího nemohu říci,” sdělil Novinkám.

V podobném duchu se vyjádřila i ministryně práce a místopředsedkyně ČSSD Michaela Marksová. „Dnes večer máme politické grémium, do té doby se nevyjádřím.“ Sdílnější nebyli ani její kolegové. „Já o tom nic nevím, nebudu to komentovat,“ odrazil otázky Práva předseda Senátu Milan Štěch.

„Jsme spokojení samozřejmě,“ řekl na rozsudek Právu Altnerův advokát Václav Veselý.

ČSSD jej však zatím nezkontaktovala. „Bude trvat, než bude písemné vyhotovení rozsudku. Potom bude teprve důvod nás kontaktovat, pokud to vůbec ČSSD udělá,“ dodal. Očekává, že s placením nebude ČSSD otálet. „Doručením rozsudku oběma stranám nabývá právní moci. A pak už nabíhá lhůta, kdy mají zaplatit,“ uvedl pro Právo.

Částka z 18,5 miliónu vzrostla na více než 300 miliónů kvůli smluvní pokutě ve výši 0,3 % z uvedené částky za každý den od 9. 7. 2000 do 31. 3. 2016.

Vlekoucí se spor

Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s Altnerem smlouvu o právní pomoci v kauze Lidový dům s tím, že za pomoc mu bude vyplacena smluvní odměna ve výši deset procent z hodnoty Lidového domu, pokud se podaří prosadit právo ČSSD.

„Tuto smlouvu za ČSSD tehdy dojednal tehdejší místopředseda Ivo Svoboda a za ČSSD ji podepsal tehdejší předseda Miloš Zeman,“ připomněla mluvčí ČSSD Eva Gregorová vznik inkriminované smlouvy.

Zaplacení prý stranu nepoloží

Zaplacení částky stranu prý finančně nepoloží. Dotknout by se to výrazně nemělo ani výdajů na letošní podzimní volby, které strana odhaduje na sto miliónů korun.

„Částečně může, ale prakticky na to máme vyčleněné prostředky z úvěru na volby. Tu částku zaplatit zvládneme. Možná se to časem změní, zkusíme opravné prostředky. Je to důsledek podpisu pana Zemana. Podobné problémy jsme měli i poté. My jsme zvyklí šetřit,“ řekl Právu člen grémia a předseda Ústřední kontrolní komise Roman Váňa.

Ovčáček: Zeman už předsedou ČSSD není

Zeman se nechtěl vyjadřovat. „Rozsudek pan prezident nebude komentovat. Jde o věc mezi ČSSD a panem advokátem,” sdělil Novinkám mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Klíčové je podle něj připomenout si, že v 90. letech hrozilo, že ČSSD nebude navrácen Lidový dům a přilehlé objekty. „Tato hrozba nebyla naplněna,” podotkl mluvčí.

Na připomínku, že prezidenta se věc také týká, když smlouvu podepisoval, Ovčáček odvětil: „Proto jsem poukázal na výsledek tehdejšího sporu, který vyvrcholil v roce 2000 - ČSSD drží Lidový dům a přilehlé objekty. Pan prezident ale opravdu není od roku 2001 předsedou ČSSD. Otázku směřujte na jeho nástupce,” napsal.

Spor pro ČSSD skončil v roce 2000 úspěchem. Sociální demokraté tvrdí, že Altnerovi zaplatili téměř 17 miliónů, ale právník chtěl zaplatit další mnohamiliónové částky. Právník proto na konci roku 2000 podal žalobu a soudy spor pravomocně ukončily ve čtvrtek.

ČSSD Altnerovu odměnu vyčíslila zhruba na 51 miliónů korun, dvě třetiny z této částky ale strana dala již dříve do soudní úschovy. Podíl z nich si nárokuje také bývalý notář Václav Halbich, který tvrdí, že ke kontraktu na právní pomoc později přistoupil, a že má tedy společně s Altnerem a dalším právníkem Zdeňkem Hájkem zásluhu na tom, že ČSSD boj o své sídlo vyhrála. Halbich zažaloval společnost Alba, které Altner v roce 2000 postoupil svou pohledávku vůči ČSSD.

Znění rozsudku
I. Rozsudek soudu I. stupně se ve výroku žalobě vyhovujícím v rozsahu povinnosti prvního žalovaného zaplatit žalobci 18.518.228 Kč se smluvní pokutou 0,3 % denně z této částky od 19.07.2000 do 31.03.2016 a 10% úrokem z prodlení od 01.04.2016 do zaplacení potvrzuje.
II. Ohledně smluvní pokuty 0,3 % z částky 18.518.228 Kč od 01.04.2016 do zaplacení a úroku z prodlení ve výši 10 % z této částky od 19.07.2000 do 31.03.2016 se rozsudek soudu I. stupně ve vyhovujícím výroku mění tak, že se žaloba v tomto rozsahu zamítá.
III. V zamítavém výroku proti druhému žalovanému se rozsudek soudu I. stupně potvrzuje.
IV. První žalovaný je povinen zaplatit žalobci na náhradu nákladů řízení před soudy obou stupňů 815.931 Kč do tří dnů od právní moci tohoto rozsudku k rukám advokáta JUDr. Václava Veselého.
V. Žalobce je povinen zaplatit druhému žalovanému na náhradu nákladů řízení před soudy obou stupňů 201.667 Kč do tří dnů od právní moci tohoto rozsudku k rukám advokáta prof. JUDr. Miroslava Běliny.

Reklama

Výběr článků

Načítám