Hlavní obsah

Pacient zemřel v sanitce, jejíž posádku odmítli ve dvou nemocnicích

Právo, tr
Brno

Komise ministerstva zdravotnictví vyšetřuje incident v Brně, kde dvě nemocnice odmítly převzít pacienta od záchranné služby a ten v sanitce zemřel. Staršího muže zdravotníci vezli z Žerotínova náměstí nejprve do Fakultní nemocnice u sv. Anny (FNUSA), která je od něj vzdálena necelý kilometr, poté do Nemocnice Milosrdných bratří, ležící jen přes řeku Svratku.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Událost se odehrála na konci února. O případu první informovala Česká televize.

Podle dosavadních informací FNUSA odmítla z důvodů vyčerpané kapacity pacienta přijmout, přičemž sanitka měla čekat celou půlhodinu v areálu. A stav pacienta se mezitím zhoršil.

Ředitel nemocnice Martin Pavlík řekl, že dispečink FNUSA při komunikaci se záchranáři nedostal informaci o ohrožení života pacienta. Protože bylo plno, odmítl muže přijmout. Kdyby věděli, že muž má ohroženy životní funkce, museli by ho přijmout. Pavlík zdůrazňuje, že personál nemocnice nechyboval.

Dispečinku prý o stavu pacienta neřekli

Podobně mluvil i ředitel Nemocnice Milosrdných bratří Josef Drbal. Tamní personál měl odpovídat na dotaz, jestli mají volné lůžko na anesteziologicko-resuscitačním oddělení. A ze sanitky údajně nepotvrdili, že pacient je v přímém ohrožení, i když se z nemocničního dispečinku jasně zeptali.

Ředitel záchranné zdravotnické služby Jihomoravského kraje Milan Klusák sdělil, že do zveřejnění výsledku vyšetřování ministerstva zdravotnictví nebude případ komentovat.

Mluvčí resortu zdravotnictví Štěpánka Čechová České televizi řekla, že „zdravotníci na všech stranách udělali maximum pro záchranu pacienta“. Komise by měla vše objasnit v průběhu týdnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám