Hlavní obsah

Kauza Čapí hnízdo by se mohla týkat i náměstka ČSSD Novotného, podotkl Fiala

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Šéf ODS Petr Fiala znovu vyzval premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby udělal nějaký krok v kauze Čapí hnízdo. „Ve standardních poměrech je totiž těžko představitelné, aby premiér mlčel k takto závažné kauze,“ uvedl Fiala. Prohlásil, že vysvětlením premiérova mlčení může být, že se aféra dotýká i současného náměstka ministra průmyslu Tomáše Novotného, který je členem sociální demokracie. Ten nařčení popírá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf ODS Petr Fiala

Článek

„Premiér Sobotka by se měl konečně postavit čelem ke kauze Čapí hnízdo, která se týká jeho vicepremiéra Andreje Babiše. Musí se postavit k situaci, kdy existuje podezření, že si současný vicepremiér postavil své víkendové sídlo z dotací, které měly sloužit malým podnikatelům,“ uvedl Fiala.

Sobotka už ve středu novinářům řekl, že chce počkat na závěry prověřování. „Věc šetří policie a OLAF (Evropský úřad pro boj proti podvodům - pozn. red.), tak ať to nezávisle objektivně prošetří. Počkejme si na výsledky,“ sdělil Právu.

Fiala podotkl, že vysvětlením premiérova mlčení může být to, že se celá kauza Čapího hnízda dotýká i současného náměstka ministra průmyslu a hospodářství, člena ČSSD Tomáše Novotného. „Ten v roce 2011 rozhodl o odpuštění miliónové pokuty pro tehdejší majitele Čapího hnízda,“ zdůraznil šéf ODS.

Novotný totiž v roce 2011 šéfoval středočeskému dotačnímu úřadu, jehož výbor odpustil Čapímu hnízdu 99 procent pokuty ve výši šest miliónů korun. Tu farmě vyměřil audit za špatné čerpání dotací, informoval server Neovlivni.cz.

Náměstek se brání s tím, že postup při odpuštění pokuty byl standardní. „Příjemce dotace podal odvolání. Výbor Regionální rady v roce 2011 odvolání vyhověl v rámci platných předpisů a svých pravomocí. Tento postup byl standardní a je uplatňován i v jiných obdobných případech,“ uvedl Novotný.

Podotkl, že v roce 2011 nebylo známo, že za projektem Čapí hnízdo stojí společnost Agrofert, natož její majitel Andrej Babiš.

Vysvětlení chtějí i poslanci soc. dem.

Vysvětlit aféru chtějí i někteří členové ČSSD, která je spolu s Babišovým hnutím ANO ve vládě. „Pan ministr Babiš by měl vysvětlit všechny okolnosti, které jsou spojeny s Farmou Čapí hnízdo. Jeho vyjádření, že s tímto projektem nemá nic společného, je absurdní, protože všichni máme internet, všichni umíme pracovat s obchodním rejstříkem," řekl ČTK předseda Sněmovny Jan Hamáček.

Poslanec Antonín Seďa zase při čtvrtečních interpelacích Babišovi vytkl, že lhal. „Váš odpustek v navýšení rozpočtu Nadace Agrofertu o 50 miliónů korun tohle nevyřeší,” uvedl.

O Čapí hnízdo se při interpelacích zajímali i poslanci z dalších stran. Babiš jim však nemohl odpovědět, protože ve Sněmovně nebyl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám