Hlavní obsah

Ministerstvo chce zavést měsíční rybářské lístky bez zkoušek

Lidé budou moci dostat bez kvalifikační zkoušky rybářské lístky na 30 dní. Zkoušky dosud byly pro získání lístku nutné. Změnu připravuje ministerstvo zemědělství. Nové krátkodobé lístky by mohly platit od sezóny v roce 2017.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Cílem opatření podle ministerstva je, aby si v Česku mohli zarybařit i turisté ze zemí, které nemají s ČR uzavřenou dohodu o vzájemném uznávání rybářských lístků. Jde například o Německo.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) připomněl, že rybářský lístek není sám o sobě povolením k rybolovu. "Je ale nezbytným dokladem pro získání povolenky k rybolovu, kterou zájemcům vydávají uživatelé rybářského revíru, například místní rybářské svazy. Bez obou těchto dokladů je rybolov nelegální," řekl.

Rybář s třicetidenním lístkem nebude mít žádnou úlevu a musí se chovat přesně podle zákona. Když ho poruší, hrozí mu pokuta až sto tisíc korun, dodal Jurečka.

Za rybářský lístek na 30 dní se bude platit 200 korun. Český rybářský svaz podle mluvčího ministerstva Hynka Jordána odhaduje, že o krátkodobý lístek by mohlo mít zájem kolem dvou tisíc lidí ročně.

Anketa

Uvítali byste možnost získat krátkodobý rybářský lístek bez zkoušky?
Ano
62,5 %
Ne
25,7 %
Už mám dlouhodobý lístek
11,8 %
Celkem hlasovalo 1273 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám