Hlavní obsah

Exkurze do běžně nepřístupných míst Pražského hradu ukázala i starý biograf

Praha

Exkurze do běžně nepřístupných prostor Pražského hradu nabízí náhled do architektonicky zajímavých míst. Navštívit je lze jen v době, kdy je prezident na cestách a Hrad tyto prostory otevírá pro veřejnost.

Prohlídka běžně nepřístupných míst Pražského hraduVideo: Novinky

 
Článek

Exkurze představuje různé části Pražského hradu, ve kterých sídlí Kancelář prezidenta republiky a ve kterých vykonává prezident Miloš Zeman své ústavní pravomoci. Většina těchto míst není veřejnosti běžně přístupná ani v rámci pravidelných dnů otevřených dveří.

Zpřístupněn je i kinosál z 60. let 20. století podle návrhu architekta Jaroslava Fragnera.

„Původní malé místnosti byly přebourány a vznikl prostor, který zasahuje výškou až do třetího patra. Místnost kinosálu sloužila od svých dob k předcenzurnímu promítání filmů. Veškeré filmy, které nebyly ideologicky správné, se z této místnosti již nedostaly,” poznamenala organizační referentka Štěpánka Nikodýmová.

Hojně využíván byl sál za prezidenta Václava Havla. „Konaly se zde tiskové konference a promítání filmů, například od Zdeňka Svěráka, nebo různých historických dokumentů pro zaměstnance,” doplnila.

Z Masarykovy pracovny je dnes knihovna

V Jižním křídle Nového paláce jsou k vidění prostory bývalého reprezentačního bytu prvního prezidenta T. G. Masaryka včetně jeho pracovny, která se dochovala v téměř autentické podobě. Dnes slouží jako knihovna pro zaměstnance Správy Pražského hradu a Kanceláře prezidenta republiky.

„Dnes zajišťuje knihovna také časopisy a noviny pro celý Pražský hrad, jak pro Správu pražského hradu, tak Kancelář prezidenta republiky a současně sloužíme jako čítárna. Někdy k nám zavítá i pan prezident, nebo prostřednictvím tiskového odboru pro něj sháníme knížky, které potřebují ke své práci. Nejčastěji se jedná o knihy politologické, memoárového typu, nebo historické,“ uvedla knihovnice knihovny Kanceláře prezidenta republiky Monika Hrnčiříková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám