Hlavní obsah

Praha chce přidat Kotvu na seznam památek

Novinky, Aneta Lednová
Praha

Obchodní dům Kotva na náměstí Republiky v Praze přivítal své první zákazníky 10. února 1975. Ve své době se jednalo o pátý největší obchodní dům v Evropě. I díky svému jedinečnému šestiúhelníkovému půdorysu by se mohl zapsat na seznam kulturních památek.

Praha chce další památku, jedná se o KotvuVideo: Aneta Lednová, Novinky

 
Článek

„Odbor památkové péče magistrátu nyní tvoří podklady pro ministerstvo kultury. Sbíráme veškeré informace, abychom mohli podat co nejodbornější a nejpodrobnější výklad k této budově a k jejímu prohlášení za kulturní památku,“ popsal Novinkám pražský radní Jan Wolf.

Kotva byla postavena na začátku 70. let a po svém otevření se měla stát symbolem hojnosti a bohatství socialismu. Byla také největším obchodním domem v tehdejším Československu.

Autory stavby jsou manželé Věra a Vladimír Machoninovi. Půdorys je tvořen šestiúhelníky, které do sebe zapadají. Kotva má pět nadzemních pater, která jsou vzájemně propojena deseti eskalátory.

„Kotva má podle mě mimořádný konstrukční systém a velice zajímavou fasádu z Atmofixu (patinující ocel). Je to také dům, který byl navržen pro jednoho provozovatele, pro Prior, což je jedinečná situace. Myslím si, že je to zajímavá a neopakovatelná stavba a měla by tu zůstat tak, jak je,“ řekl architekt Adam Gebrian.

Už v roce 2007 se objevila snaha nechat tuto budovu prohlásit za památku. S nápadem přišel historik architektury Rostislav Švácha. „Může se stát, že Kotva bude prohlášena za kulturní památku celá, ale také se může stát, že na seznamu kulturního dědictví budou zapsány pouze jednotlivé prvky,“ dodal Wolf.

V posledních několika letech prošla Kotva výraznou rekonstrukcí a možná i díky tomu se jí daří udržet si přes konkurenční prostředí své zákazníky. Na začátku letošního roku zároveň změnila majitele. Stala se jím Správa pražských nemovitostí. Pokud bude obchodní dům prohlášen za památku nebo alespoň jeho části, bude na to muset nový majitel brát ohledy.

Reklama

Výběr článků

Načítám