Hlavní obsah

Centrum Klinika má zřejmě smůlu, smlouvu nejde prodloužit

Novinky, jas
Praha
Aktualizováno

Autonomní sociální centrum Klinika, jemuž v březnu končí smlouva na zapůjčení objektu na Žižkově, se zřejmě bude muset stěhovat. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), jemuž objekt patří, totiž tvrdí, že ji nelze prodloužit. Právě o prodloužení zápůjčky centrum usilovalo. Zástupci centra další postup zatím zvažují.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Autonomní sociální centrum Klinika v Praze

Článek

„K tomuto rozhodnutí jej přimělo zejména aktuální oficiální sdělení stavebního úřadu Městské části Praha 3, že stavba byla zkolaudována jako plicní zdravotnické zařízení, a jiné využití je tudíž nelegální,” oznámil mluvčí úřadu Radek Ležatka.

Podle úřadu hrozí za užívání objektu v rozporu se zákonem sankce. Ležatka s odvoláním na stanovisko stavebního úřadu konstatoval, že protiprávní je i nynější užívání budovy centrem Klinika.

„Navazující snaha ÚZSVM projednat se stavebním úřadem možnost dalšího setrvání Iniciativy Klinika v objektu na omezenou dobu nebyla úspěšná,” dodal.

Klinika další postup teprve zváží

Centrum bylo o rozhodnutí ÚZSVM informováno e-mailem. O dalším postupu zatím nebylo rozhodnuto. Jasněji by mělo být během pátku či soboty, kdy k nastalé situaci vydá centrum prohlášení.

Klinice končí smlouva, doufá v její prodloužení Video: Novinky

ÚZSVM chce objekt nabídnout některé ze státních institucí a v případě, že by o něj žádná neprojevila zájem, jej prodat.

Původně měla o objekt zájem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která však od svého záměru ustoupila.

Na začátku února zaútočila na budovu kameny a světlicemi asi 30členná skupina maskovaných lidí. Stalo se to ve stejný den, kdy se v Praze konaly demonstrace proti migraci. Útok vyšetřuje policie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám