Hlavní obsah

Nejdražší mince světa poprvé zavítala do České republiky

Novinky, Aneta Lednová
Praha

Za více než 10 miliónů dolarů se vydražila mince, která se tak stala tou nejdražší na světě. Nejdražší mince světa je tento týden k vidění v prostorách Národního muzea v Praze. Nese název Flowing Hair Dollar a vydražena byla za více než 10 miliónů dolarů (250 miliónů korun). Spolu s ní je vystaven také jeden z originálních exemplářů Deklarace nezávislosti USA.

Nejdražší mince na světě je k vidění v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

Unikátní minci, která pochází z roku 1794, představila Národní pokladnice ve spolupráci s Národním muzeem.

„Praha je první zastávkou velkého evropského turné, kde mají návštěvníci Nové budovy Národního muzea možnost si prohlédnout nejdražší minci světa, která byla před třemi lety vydražena za více než 10 miliónů amerických dolarů. Jedná se tedy o začátek turné a dál se pokračuje do velkých evropských měst jako je Varšava, Helsinky, Oslo, Dublin a svou pouť zakončí v Londýně,“ popsal Novinkám ředitel Národní Pokladnice Luboš Krčil.

Mince Flowing Hair Dollar se stala jedním ze symbolů nezávislých Spojených států amerických. Jedná se totiž o první americký stříbrný dolar, který kdy byl v USA vyražen.

„Na přední straně je zobrazena bohyně Liberty s vlajícími vlasy. Od toho je tedy název Flowing Hair a na druhé straně se nachází americký orel,“ uvedl Luboš Krčil.

Deklarace nezávislosti poprvé v Evropě

V rámci výstavy byla ke zhlédnutí také bostonský originální exemplář Deklarace nezávislosti USA, která byla sepsána v roce 1776. Deklarace se nyní nachází ve sbírce soukromého majitele. Odhadovaná hodnota přesahuje čtyři milióny amerických dolarů.

„Je to poprvé, kdy deklarace opustila americky kontinent a poprvé doputovala do Evropy. Návštěvníci v Praze jsou prvními, kteří si tento dokument a nejdražší minci mohou prohlédnout,“ dodal ředitel Národní pokladnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám