Hlavní obsah

Zeman udělil milost nemocnému muži, který se dopustil majetkové trestné činnosti

Právo, zaš
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve středu na tiskové konferenci na zámku Zbiroh na Rokycansku přiblížil, v jakém případě se rozhodl udělit svou první milost po třech letech ve funkci hlavy státu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Na úvod prezident sdělil, že od ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) tentokrát obdržel dva návrhy na milost. V jednom případě se ji rozhodl udělit.

„Jedná se o muže, který za méně závažnou majetkovou trestnou činnost obdržel tři roky (vězení - pozn. red.). Část trestu si odseděl a poté byl podmíněně propuštěn do nemocničního ošetřování vzhledem k velmi vážnému stavu jeho choroby,“ upřesnil udělení své první milosti prezident.

Druhá žádost o milost se podle Zemana týkala ženy, která byla odsouzena na šest let za závažnou trestnou činnost.

„Podle lékařských zpráv ji její zdravotní stav, i když je vážný, neohrožuje na životě. Tuto žádost jsem zamítl, protože nesplňuje tři zmíněné podmínky pro udělení milosti,“ uvedl prezident. Zároveň dodal, že nebude udělovat amnestii.

Udělení milosti u žádostí doporučených resortem spravedlnosti hlava státu připouští jen v případě, že dotyčný nespáchal závažný trestný čin, je nevyléčitelně nemocný a má rodinné zázemí.

Související téma:

Foto: Archiv TV Prima

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru

Reklama

Související témata:

Související články

Zeman udělil první milost

Prezident Miloš Zeman před několika dny udělil svou první milost. Člověk, který ji dostal, je dlouhodobě nemocný a nespáchal nic zásadního. Zeman to oznámil...

Výběr článků

Načítám