Hlavní obsah

Zeman udělil první milost

• Aktualizováno
Právo, Novinky, Jan Švábek

Prezident Miloš Zeman před několika dny udělil svou první milost. Člověk, který ji dostal, je dlouhodobě nemocný a nespáchal nic zásadního. Zeman to oznámil v úterý během debaty s občany v Blovicích na Plzeňsku.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Prezident Miloš Zeman zdraví žáky klatovských středních škol během návštěvy Plzeňského kraje

Článek

„Před několika dny jsem udělil první milost, a to bylo člověku, který je dlouhodobě nemocný a dopustil se, nechci říct bagatelního, ale málo závažného trestného činu, a tak jsem se rozhodl, že tuto milost udělím,“ odpověděl Zeman na dotaz jednoho z občanů, který se ptal na případ doživotí odsouzeného Jiřího Kajínka v souvislosti s možnou amnestií.

Blíže chce k tématu prezident pohovořit na středeční tiskové konferenci k cestě po Plzeňském kraji.

Prezident se už při nástupu do funkce stavěl k milostem nepříliš vstřícně. Případy se sám Hrad nezabývá, agendu převedl na ministerstvo spravedlnosti, které žádosti prochází a případně mu doporučí.

Udělení milosti u žádostí doporučených resortem spravedlnosti hlava státu připouští jen v případě, že dotyčný nespáchal závažný trestný čin, je nevyléčitelně nemocný a má rodinné zázemí.

Už v minulosti jedno doporučení odmítl s tím, že dotyčný není nevyléčitelně nemocný.

Chtěl obnovit líčení s Kajínkem

Na dotaz o případném postoji ke Kajínkovi, dál Zeman odpověděl, že by v jeho případě chtěl obnovit líčení, ale u jiného soudu než plzeňského.

O obnovení líčení už před časem jednal s bývalou ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou (ANO). „Už jsem se dokonce dohodl s bývalou ministryní spravedlnosti paní Válkovou, která ho dokonce navštívila ve vězení, že bychom přenesli ten soud a obnovili líčení před jiným než plzeňským soudem, protože plzeňský soud může být považován za podjatý,“ uvedl Zeman.

Všechno ale podle prezidenta překazila výměna ministrů. Současný šéf resortu Robert Pelikán (ANO) není takovému postupu nakloněn.

„Nový ministr spravedlnosti má k tomu negativně vyhraněné stanovisko. Prezident podle ústavy nemůže přesvědčit ministra, aby konal, když ministr konat nechce,“ doplnil Zeman.

Přiznal, že už dříve si u Kajínka vyžádal výpis z rejstříku trestů, který měl tři hustě popsané stránky. Obsahuje loupeže, lámání rukou a nohou, i krádeže, což je podle prezidenta negativní stránka.

„Teď ta pozitivní stránka. Není tam ani jedna vražda, takže to člověka vede k pochybnostem, zda ten skutek v Plzni opravdu spáchal a zda se tím tenkrát policie nesnažila zakrýt skutečného pachatele nebo objednavatele vražd. Nicméně milost mu nedám,“ uzavřel prezident.

Anketa

Měl by Miloš Zeman udělovat milosti častěji?
ano
10,3 %
stačí jednou za čas
79,9 %
neměl by je udělovat vůbec
9,8 %
Celkem hlasovalo 7486 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám