Hlavní obsah

Na cigaretách budou čtyři desítky různých odstrašujících obrázků

Novinky, jas

Na krabičkách cigaret bude od 20. května vedle stávajícího textového také obrazové varování, které mohou kuřáci znát ze zahraničí. Na krabičkách se objeví celkem 42 obrázků ukazujících možné následky kouření. V pátek o tom informovalo ministerstvo zemědělství.

Foto: Ministerstvo zemědělství

Článek

„Jde nám především o větší informovanost lidí o škodlivých účincích kouření. Pomohou tomu i nová varování na cigaretách, kdy 65 procent přední a zadní strany krabičky bude obsahovat zdravotní varování před škodlivostí kouření,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Obrázky budou rozděleny do tří souborů, přičemž každý z nich se bude používat vždy jeden rok.

Cigarety  s příchutěmi skončí

Vedle nového varování skončí rovněž prodej cigaret s příchutěmi s výjimkou mentolových cigaret, které zůstanou do roku 2020.

Foto: Ministerstvo zemědělství

Foto: Ministerstvo zemědělství

„Zákaz příchutí se nevztahuje ani například na doutníky, doutníčky nebo tabák do vodních dýmek. Staré zásoby mohou prodejci nabízet ještě tři měsíce po začátku platnosti zákona,” upřesnilo ministerstvo.

Výčepní, ležáky i plná piva

Ministerstvo připravilo i finální návrh vyhlášky o nápojích, která upraví rozdělení piv. Vedle výčepních piv a ležáků přibudou i plná a silná piva. Pivovary budou moci značit i pivními styly.

„Stejně jako v našem původním návrhu zůstane v novele zachováno zažité členění piv na skupiny. Není tedy pravda, jak některá média spekulovala, že zmizí název ležák,“ konstatoval k návrhu Jurečka.

Za výčepní piva budou i nadále označována ta o stupňovitosti 7 až 10 procent. Označení ležáky, tedy spodně kvašená piva plzeňského typu, budou mít nadále piva se stupňovitostí 10 a 12 procent.

Svrchně kvašená piva se stejnou stupňovitostí se nově budou označovat za plná piva. Piva o síle 13 a více procent se namísto „speciální piva” budou označovat jako „silná piva”.

„Další novinkou je možnost označit pivo kromě skupin tzv. pivními styly. Jde třeba o ALE, stout, IPA, APA či porter. Styl piva tak vyjadřuje především obvyklý způsob produkce a složení piva, který respektuje postupy v tradičních oblastech výroby,” doplnilo ministerstvo.

Související téma:

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Vyhláška nyní zamíří k posouzení Legislativní radě vlády, následně bude notifikována v Bruselu a platit začne po devíti měsících od zveřejnění ve Sbírce zákonů, aby výrobci měli dostatečný čas na přípravu.

Reklama

Výběr článků

Načítám