Hlavní obsah

Za informace chtěla Praha 1 dva a půl miliónu, jinde to bylo zdarma

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Městská část Praha 1 požaduje za zveřejnění faktur z let 2010 až 2015 částku téměř 2,5 miliónu korun. O jejich poskytnutí a export do strojově čitelné podoby požádal podle zákona o svobodném přístupu k informacím začátkem ledna místopředseda pražských pirátů Pavel Hájek. Další městské části přitom identické údaje poskytly zdarma či za poplatek několika stovek korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Při snaze získat pro svou investigativní činnost z úřadů důležité informace se potkávám poměrně často se situací, že instituce moji žádost zpoplatní. Obvykle úřady vyčíslují své náklady na stovky či tisíce korun. Částka bezmála 2,5 miliónu korun, kterou po mně požaduje Praha 1 za jednu excelovskou tabulku, je však naprosto nevídaná,” pozastavil se Hájek nad vyčíslenými náklady.

Připomněl přitom, že od radnic Prahy 5 a Prahy 3 získal obdobné údaje o jejich hospodaření zdarma a Praha 12 či Praha 13 si za dvě hodiny práce vyúčtovaly 380, respektive 400 korun.

Jedna položka, pět minut práce

Podle odůvodnění, které Praha 1 k vyčíslení nákladů poskytla, prý k vytvoření odpovědi „nestačí pouhé mechanické vyhledání a shromáždění údajů, ale je nezbytné s těmito údaji provádět další zpracování”. Zpracovat je prý přitom nutno každou položku zvlášť.

Praha 1 konstatovala, že jen pro rok 2010 požadavek zahrnoval 22 000 položek, přičemž otevření každé z nich a její export do tabulky vyžaduje pět minut času. Za hodinu tak pracovník vyřídí 12 položek. Hodinová sazba práce zaměstnance přitom činí 272 korun. Náklady za zpracování údajů z tohoto roku by tak podle úřadu byly přes 498 tisíc.

Jak Hájek upozornil, městská část mu paradoxně nabídla také možnost zaplacení nákladů i v hotovosti, což je při takovéto sumě v rozporu se zákonem.

Proti výši požadovaného poplatku se hodlá odvolat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám