Hlavní obsah

Stranu zelených povede Matěj Stropnický

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stranu zelených povede nově pražský zastupitel Matěj Stropnický. V sobotní volbě na sjezdu zvítězil v prvním kole nad starostou Prahy 4 Petrem Štěpánkem a učitelem Janem Šlechtou.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Matěj Stropnický

Článek

Matěj Stropnický získal 117 hlasů z celkových 222, k vítězství potřeboval 112 hlasů.

Delegáti budou nyní vybírat první místopředsedkyni strany. Protože v čele strany stanul muž, musí podle stanov druhou nejvyšší funkci osadit žena. Stropnický střídá brněnskou komunální političku Janu Drápalovou, která předsednický post neobhajovala. Chce se věnovat tématům na jižní Moravě. V minulosti vedl zelené Ondřej Liška, před ním Martin Bursík, který už ale stranu opustil.

Stropnický v kandidátském projevu prohlásil, že zelení jsou stranou konsolidovanou, která respektuje vzájemnou rozmanitost. Jsou podle jeho slov stranou připravenou zahájit cestu návratu mezi strany v pravém smyslu parlamentní. „Ano volnému trhu, ale soukromé musí přestat přenášet své náklady na veřejné,” popsal svůj pohled na ekonomiku. Jako příklad uvedl, že těžba uhlí už by se posledních 20 let nevyplácela, kdyby těžební firmy musely započítat náklady na zničení krajiny.

Potřebujeme více Evropy

„Evropa je jedinečným a úspěšným projektem omezovaní svévole ekonomické moci na nadnárodní úrovni, kde jedině může být toto omezování dnes účinné,” řekl ke svému pohledu na politiku. Jak dodal, kdyby ale nebylo Evropské unie, bylo by méně národního státu, suverenity i svobody. „Potřebujeme naopak více nadnárodní politiky, proto potřebujeme více Evropy,” vysvětloval.

Podle jeho dřívějšího vyjádření by strana měla usilovat i o hlasy lidí, s nimiž ji nespojuje stejný životní styl i hodnoty. „Musíme umět vyvolat očekávání, že je budeme umět zastupovat, že budeme právě my nejlépe hájit jejich zájmy,” tvrdí.

Kritizoval prezidenta Miloše Zemana za jeho přístup k migrační krizi. Je podle něj neodpustitelné, jak se hlava státu v této situaci chová. Zeman podle něj dělá svojí podbízivou politikou z občanů slabochy. Zveličuje nebezpečí, hraje prý na to horší v lidech, podporuje jejich malost, sobectví a straší. „To prezident nesmí, to je ubohé,” poznamenal.

Stropnický je od roku 2014 zastupitelem hl. m. Prahy. Byl také náměstkem primátorky pro územní rozvoj a územní plán. Do listopadu 2014 působil jako zástupce starostky Městské části Praha 3 pro oblast bydlení a kultury. Je členem předsednictva Strany zelených.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Matěj Stropnický

Absolvoval FSV UK, obor žurnalistika a mezinárodní teritoriální studia. Pracoval jako novinář, v letech 2007-8 byl místopředsedou Republikové rady SZ a 2008-9 asistentem poslankyně SZ Olgy Zubové. Spoluzaložil sdružení Tady není developerovo usilující o záchranu Nákladového nádraží Žižkov.

Reklama

Výběr článků

Načítám