Hlavní obsah

Pelikán zrušil Ondráškovo jmenování do čela Vězeňské služby

• Aktualizováno

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán v úterý podepsal rozhodnutí, které ruší jmenování Pavla Ondráška do čela Vězeňské služby z dubna 2014. Podle ministra bylo jmenování nezákonné, neboť již odvolání Ondráškova předchůdce Petra Dohnala bylo nezákonné. Ten se před časem do funkce vrátil na základě rozhodnutí soudu. O ministrově rozhodnutí v úterý informovala mluvčí resortu Tereza Schejbalová

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (vpravo) a generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal

Článek

Ondrášek se proti rozhodnutí ministra může bránit rozkladem, který však nemá odkladný účinek. Už dříve uvedl, že je připraven bránit se proti svému odstavení z čela sboru i žalobou. Jeho cílem prý není zůstat ve funkci za každou cenu, trvá ale na respektování zákona a zajištění právních jistot ve Vězeňské službě.

Ondrášek se dostal do čela bezpečnostního sboru poté, co exministryně spravedlnosti Helena Válková (za ANO) odvolala Dohnala pro ztrátu důvěry a kvůli údajným problémům v hospodaření. Dohnal však označil své odvolání za nezákonné a úspěšně se proti němu bránil u soudu. Ministerstvo pak po prosincovém rozsudku pražského městského soudu zahájilo přezkumné řízení o Ondráškově jmenování a nyní toto jmenování zrušilo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Generální ředitel vězeňské služby Pavel Ondrášek

"Přezkumné řízení bylo ukončeno rozhodnutím na základě doporučení poradní komise, pan ministr se s tímto doporučením ztotožnil," uvedla Schejbalová.

K rozhodnutí podle ní vedly dva důvody: jednak to, že verdikt soudu prohlásil odvolání Dohnala za nezákonné, a tím ho fakticky vrátil do funkce šéfa Vězeňské služby, jednak to, že exministryně Válková neměla pravomoc odvolat Ondráška z předchozího služebního místa, což byl nezbytný předpoklad pro jeho ustanovení do funkce generálního ředitele. Jmenování se ruší až nyní, takže úkony, které Ondrášek učinil jako ředitel, zůstávají v platnosti.

Ondrášek v reakci na Pelikánův krok vzkázal, že se s výsledkem řízení zatím neměl možnost seznámit a že odpovídající postup zvolí po poradě se svým právníkem.

"Připomínám ale, že jsme v souvislosti s řízením podali minulý týden námitku podjatosti, o které sice bylo rozhodnuto, ale zatím nepravomocně. Považuji proto vydání rozhodnutí, aniž by bylo pravomocně rozhodnuto o námitce podjatosti, za překvapivé," uvedl.

Problematické dvojvládí

Pelikán teď podle mluvčí předpokládá, že se Dohnal s Ondráškem dohodne na Ondráškově adekvátním služebním zařazení v rámci Vězeňské služby.

Související téma:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Dohnal bezprostředně po svém opětovném nástupu do čela bezpečnostního sboru provedl personální změny, které postihly některé z Ondráškových nejbližších spolupracovníků. Ondrášek k tomu sdělil, že Dohnalovy současné kroky pokládá za nezákonné, protože je neschválil.

Reklama

Související témata:

Související články

Odvolaný Dohnal je šéfem Vězeňské služby

Petr Dohnal je ředitel Vězeňské služby (VSČR), prohlásil ministr spravedlnosti Robert Pelikán v reakci na rozhodnutí pražského městského soudu. Ten v pátek...

Výběr článků

Načítám