Hlavní obsah

Staronový šéf vězeňské služby rozpoutal personální čistku

Právo, rak
Praha
Aktualizováno

Staronový generální ředitel Vězeňské služby ČR Petr Dohnal v pondělí po svém pátečním soudně nařízeném návratu odvolal z funkcí hned několik klíčových pracovníků.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Dohnal se po pátečním verdiktu pražského městského soudu vrátil na post ředitele Vězeňské služby ČR (VSČR), ze kterého byl odvolaný v dubnu 2014 tehdejší ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou (ANO).

Článek

Podle informací Práva skončili náměstek pro bezpečnost Milan Brendl, náměstek pro logistiku, IT a zdravotnictví Miroslav Honzík, ředitel kanceláře generálního ředitele Robert Káčer, ředitelka odboru investic, centrálních nákupů a EU fondů Žaneta Vika a  personální ředitelka Eva Chalupná.

„Dohnal s ředitelem borské a olomoucké věznice si dnes po jednotlivcích volali lidi a oznamovali jim, že je odvolávají z funkcí,“ sdělil Právu zdroj.

Zda je počet lidí, které chce Dohnal vyměnit, konečný, zatím není jasné.

Zpochybnění svých rozhodnutí se neobává

Ředitel Dohnal později Právu potvrdil, že odvolal náměstka Honzíka a z funkcí Viku a Chalupnou. Obě ženy ale na ředitelství zůstávají jako právničky. Náměstek Brendl ale podle Dohnala neodchází.

Vysvětlil také, proč s ním u jednání byli ředitelé olomoucké a borské věznice. „Jsou to ředitelé, kterým důvěřuji a nechtěl jsem být u toho jednání sám. Chtěl jsem, aby tady byli svědci, že vše probíhá korektně a čestně,“ vysvětlil.

Odmítl tak, že by tito ředitelé měli odvolané lidi z centrály nahradit. Zároveň také řekl, že se nebojí zpochybnění svých kroků. „Byl jsem generálním ředitelem a soud zkonstatoval, že jsem jím nikdy fakticky nepřestal být, to znamená, že tohoto se rozhodně nebojím,“ prohlásil.

Dohnal se do funkce vrátil poté, co u pražského městského soudu pravomocně uspěl s žalobou proti svému dřívějšímu odvolání. Soud ho označil za nezákonné. [celá zpráva]

Ondrášek úřad předal po SMS apelu ministra

Dohnala odvolala loni v dubnu bývalá ministryně Helena Válková (ANO), letos v červnu její rozhodnutí potvrdil i nynější ministr Robert Pelikán (ANO).

Po rozhodnutí soudu nahradil Pavla Ondráška. Sám soud údajně ve svém rozhodnutí řekl, že státní správa by měla status Ondráška vyřešit, protože situaci nijak nezavinil. Měla by mu za stejných platových podmínek nabídnout srovnatelnou pozici v rámci bezpečnostních sborů, tedy nejen u dozorců. Ondrášek byl jako generál v 11., tedy nejvyšší platové tarifní třídě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Generální ředitel vězeňské služby Pavel Ondrášek

„Myslím, že každý ředitel musí mít právo vybrat si nejbližší spolupracovníky. Úřad od pátečního večera řídí generál Dohnal. Další osud generála Ondráška upravuje příslušný zákon,“ napsal Právu v reakci na aktuální dění ministr Pelikán. Zároveň tak odpověděl na otázku, jestli se nebojí, že kroky Dohnala mohou být zpochybnitelné, dokud nebude vyřešena profesní budoucnost Ondráška.

Podle informací Práva Pelikán napsal Ondráškovi v pátek SMS zprávu, aby funkci Dohnalovi předal. Ondrášek mu prý oponoval, že na základě SMS to udělat nemůže. Nakonec tak ale učinil, protože Pelikán mu údajně hrozil zahájením kárného řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám