Hlavní obsah

Lidé z bývalých vojenských újezdů si zvolili své zastupitele

Vysoká volební účast a vítězství nezávislých kandidátů. To je výsledek sobotních komunálních voleb v šesti obcích na území bývalých vojenských újezdů. O místa 70 zastupitelů se ucházelo 139 kandidátů.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Volební místnosti v novém obecním úřadě Města Libavá.

Článek

Po sedmdesáti letech se konaly volby ve Městě Libavá, Kozlově a v Luboměři pod Strážnou, obcích vyčleněných z vojenského újezdu Libavá. Obce povedou sdružení nezávislých kandidátů. O první volby byl mezi lidmi velký zájem, účast se pohybovala od 63,7 do 84,4 procenta. Nejvíce voličů přišlo v Luboměři, a to 84,44 procenta.

Podobně dopadly také premiérové volby v Polné na Šumavě na Českokrumlovsku, která se stala novou obcí 1. ledna po zmenšení vojenského újezdu v Boleticích. Volby vyhrálo místní sdružení nezávislých kandidátů a účast dosáhla téměř 74 procent voličů. Zastupitelé v Polné získali dvouletý mandát a od roku 2018 se změní na čtyřletý a volby se v Polné budou konat ve stejných termínech jako v jiných obcích v Česku.

Nové zastupitelstvo si zvolily obce Bražec a Doupovské Hradiště, které byly vyčleněny z vojenského újezdu Hradiště na hranicích Karlovarského a Ústeckého kraje. Obce budou součástí Karlovarského kraje a povedou je také nezávislí kandidáti. V obou obcích dorazilo k urnám přes 65 procent lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám