Hlavní obsah

Dva poslanci KSČM vyrazili na Donbas, Ukrajina zuří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Praha
Aktualizováno

Ukrajinskou diplomacii rozčílila cesta komunistický poslanců Zdeňka Ondráčka a Stanislava Mackovíka do oblasti Doněcku, který kontrolují povstalci. Ministerstvo zahraničí vyzvalo českou vládu i parlament, aby se od podobných provokací veřejně distancovaly. Česká diplomacie žádnou protestní nótu ze strany Kyjeva zatím neobdržela, sdělila v sobotu Irena Valentová z tiskového odboru Černínského paláce.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Povstalci v Donbasu

Článek

Podobné kroky jsou podle prohlášení Kyjeva vyjádřením neúcty vůči ukrajinské svrchovanosti. Jsou rovněž v rozporu s oficiálním postojem České republiky a Evropské unie, které odsuzují ruskou agresi vůči Ukrajině.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Jak uvedla agentura Interfax-Ukrajina, cílem třídenní cesty českých poslanců do samozvané Doněcké lidové republiky na východě Ukrajiny bylo shromažďovat informace o důsledcích nepřátelských akcí a o humanitární situaci a také navázat kontakt s civilisty. Agentura připomněla, že Ondráček je členem poslanecké Stálé komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby.

Oba poslanci prý do Donbasu přicestovali přes Rusko. Ondráček má na Ukrajinu zakázaný vstup a je považován za nežádoucí osobu.

Foto: KSČM

Zdeněk Ondráček

"Žádnou protestní nótu jsme neobdrželi," řekla Valentová. Ukrajinská diplomacie pouze zveřejnila na svých stránkách komentář o tom, že v případě cesty dvou českých poslanců došlo k porušení pravidel pro vjezd do země.

O cestě nikdo nevěděl

Poslanci o své cestě předem neinformovali ani vedení Poslanecké sněmovny, ani české ministerstvo zahraničí, napsal server aktualně.cz.

Poslance Ondráčka a Mackovíka se v sobotu nepodařilo kontaktovat. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš řekl, že poslanci jsou na Ukrajině zřejmě soukromě a že neví o tom, že by strana měla v plánu se k jejich případu nějak vyjadřovat. Dodal, že o celé situaci nemá podrobnější informace.

"Naši poslanci nemají povinnost hlásit své soukromé cesty ani vedení poslaneckého klubu, ani vedení strany, pokud je nerealizují v době jednání poslanecké sněmovny," sdělilo tiskové oddělení KSČM.

Protesty na Ukrajině, které vyvrcholily na začátku roku 2014, vedly ke svržení režimu prezidenta Viktora Janukovyče, jenž utekl do Ruska. Nedlouho poté došlo k ruské anexi Krymského poloostrova a propuknul konflikt na východě Ukrajiny, kde začali operovat proruští separatisté. Kyjev obviňuje Moskvu, že v oblasti bojují i ruští vojáci. Rusové to ale popírají. Konflikt v Donbasu si od dubna 2014 vyžádal více než 9000 mrtvých.

Reklama

Výběr článků

Načítám