Hlavní obsah

Do elitní skupiny lázní UNESCO se dostaly jen Vary a Mariánky

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pouze sedm evropských lázeňských měst z původních šestnácti má být zapsáno na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Navrhla to pracovní skupina, která měla za úkol vypracovat srovnávací studii kvalit a hodnot jednotlivých kandidátských lázeňských měst v Evropě.

Foto: Profimedia.cz

Mariánské Lázně

Článek

Podle této studie by měly z přihlášky vypadnout Františkovy Lázně a Luhačovice, obě rakouská lázeňská města Baden a Bad Ischl a pět německých měst Bad Ems, Wiesbaden, Bad Kissingen, Bad Pyrmont a Bad Homburg.

V projektu o zápis na seznam UNESCO mají tedy dále zůstat pouze Karlovy Vary, Mariánské Lázně, německý Baden-Baden, anglické Bath, belgické Spa, francouzské Vichy a italské Montecatini Terme. Jestli skutečně bude příprava zápisu evropských lázní na seznam světového dědictví pokračovat podle návrhu analýzy srovnávací skupiny, se má rozhodnout v polovině ledna v Praze při jednání tzv. řídící skupiny.

Lobbovat budou všichni

Je velmi pravděpodobné, že vyřazená města a také rakouské úřady se vzbouří a nesmíří se s návrhem.

„Z mé iniciativy se na začátku ledna uskuteční pracovní setkání šesti lidí z ministerstva kultury a ze západu Čech, kteří by mohli mít tu moc dotlačit v rámci projektu lázně Evropy na seznam UNESCO minimálně celý západočeský lázeňský trojúhelník včetně Františkových Lázní,“ uvedl karlovarský senátor Jan Horník (STAN), podle kterého okleštit seznam kandidátských měst vzešel ze strany Baden-Badenu.

K názoru zástupce těchto německých lázní v komisi se proti jednomu osamocenému českému hlasu připojili i představitelé Británie a Francie.

„Německá strana tam totiž chce dostat jen a jen ten Baden-Baden. Je to o nějaké značce samozřejmě a také o byznysu,“ vysvětluje Horník. „Když by nebyla v přihlášce do UNESCO další německá lázeňská města, tak by Karlovy Vary a možná i Mariánky ostatní kandidáti nezpochybňovali, ale ty ostatní ano,“ pokračoval senátor.

Podle Horníka je snaha Baden-Badenu okleštit seznam logická. „Oni by ten punc UNESCO chtěli mít, je to o byznysu. Menší lázně v Německu, které jsou přitom třeba významnější z pohledu historie nebo zajímavější díky zachovalosti, tak se je snaží upozadit. Aby toho mohli dosáhnout, tak se snaží stejnou politiku dělat i vůči ostatním partnerům v tom projektu mimo Německo,“ konstatoval Horník.

Tvrdý boj

Řídící skupina zápisu evropských lázeňských měst na seznam UNESCO bude v polovině ledna v Praze rozhodovat, zda odsouhlasí závěry podřízené srovnávací čtyřčlenné skupiny, která seznam navrhuje okleštit. Každá ze sedmi členských zemí bude mít v řídící skupině jeden hlas, přičemž německý zástupce by měl obhajovat zájmy nejenom Baden-Badenu, ale všech kandidujících měst ve své zemi. Očekává se také tvrdý postoj vyřazených rakouských kandidátů. A samozřejmě české strany.

Řídící skupina může potvrdit závěry srovnávací skupiny a seznam zeštíhlit. Představa, že by později mohly nějaké lázně dodatečně do seznamu vstoupit, je podle odborníků iluzí. Další možností je vytvoření nové skupiny, která by provedla novou analýzu. V neposlední řadě může analýzu smést ze stolu a rozhodnout o společném postupu všech šestnácti lázní.

Reklama

Výběr článků

Načítám