Hlavní obsah

Na Štědrý den padaly teplotní rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice
Aktualizováno

Teplotní rekordy padaly na Štědrý den v Jihočeském kraji i na Vysočině. Nejtepleji bylo v Husinci na Prachaticku, kde naměřili 11,6 stupně Celsia. Rekord pro dnešní den tam však nepadl.

Foto: David Taneček, ČTK

Počasí lyžařům nepřeje, padají teplotní rekordy. Na snímku z 23. prosince je Sněžka.

Článek

„Teplotní rekordy v Jihočeském kraji padly na sedmi stanicích, kde se měření provádí více než 20 let. Lze je očekávat i v následujících dnech,” řekl meteorolog z pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích.

Ze sedmi míst v Jihočeském kraji, kde meteorologové potvrdili překonání rekordu, bylo nejtepleji v Táboře, kde rtuť teploměru vystoupila na 11,3 stupně. Dosavadní rekord z roku 1977 měl hodnotu 11,1 stupně.

V Jindřichově Hradci meteorologové naměřili 10,6 stupně. Zatím tam platil rekord z roku 2012, kdy tam bylo 10,4 stupně.

Rekordní teplo dnes bylo také na Šumavě. Na stanici na Churáňově bylo 10,5 stupně, v roce 2009 tam byla teplota o stupeň nižší.

Rekordy na Vysočině 

Na Vysočině padly teplotní rekordy na šesti stanicích. Nejtepleji bylo v Havlíčkově Brodě, kde naměřili 10,7 stupně, sdělila Andrea Petričáková z brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu. Dosavadní rekord z roku 1958 má hodnotu 9,5 stupně.

Rekordní teploty dnes naměřili meteorologové také v Hubenově a Kostelní Myslové na Jihlavsku, v Počátkách na Pelhřimovsku a v Bystřici nad Pernštejnem a Vatíně na Žďársku.

Podle předpovědi bude v pátek na jihu Čech zataženo až oblačno, ojediněle slabý déšť nebo mrholení, během dne lze očekávat ubývání oblačnosti místy na polojasno. Nejvyšší denní teploty by měly dosáhnout devíti až 12 stupňů Celsia, na Vysočině pak deseti.

Reklama

Výběr článků

Načítám