Hlavní obsah

ČR má možnost zakázat geneticky modifikované potraviny povolené EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát bude moci zakázat pěstování geneticky modifikované plodiny, která je povolená v Evropské unii. Navrhuje to ministerstvo zemědělství v novele zákona, kterou projedná v pondělí vláda. Tuto možnost členským státům dala evropská směrnice schválená v březnu, Česká republika by ji ale zatím kvůli chybějící legislativě nemohla využít.

Článek

V Česku se pěstuje pouze GM kukuřice, její plochy se ale stále snižují. V letošním roce její výměra klesla skoro o polovinu na necelých 1000 hektarů. Zákaz nebo omezení pěstování by se dával jako nařízení vlády, píše se v důvodové zprávě k novele.

Novela také ruší povinnost oznamování každého nového geneticky modifikovaného organismu (GMO), které je hodnocené jako nejméně nebezpečné, na uzavřených pracovištích jako jsou například vysoké školy, nemocnice nebo biotechnologické firmy. „Pro 1. kategorii rizika nemusí být zpracován havarijní plán, neboť se jedná o činnosti bez rizika nebo se zanedbatelným rizikem, kde postačí obecné předpisy o bezpečnosti práce,” dodává důvodová zpráva.

Bude stačit jedno oznámení pouze u první práce s GMO. Ministerstvo zemědělství v současnosti přijímá ročně přibližně 60 oznámení o GMO v nízké rizikové kategorii. Doufá, že se mu tak sníží administrativní náklady. O polovinu, na pět let, se také sníží doba, během které si budou muset instituce uchovávat dokumentaci. Pokud bude zákon schválen, měl by začít platit od července příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám