Hlavní obsah

Výzkumná centra padnou, pokud nedostaneme peníze navíc, varují vědci

Vědecká centra se obávají, že kvůli nedostatku financí nebudou moci připravit naplánované projekty. Předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš v úterý na Akademickém sněmu uvedl, že pokud se nepodaří získat navíc přes půl miliardy korun, budou vědci nuceni fungování výzkumných center omezit. To by ohrozilo celý systém.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf Akademie věd ČR Jiří Drahoš

Článek

Předseda největší tuzemské výzkumné instituce připomněl výsledek mezinárodního posouzení 116 projektů velkých infrastruktur podaných loni do výzvy ministerstva školství. Doporučení na poskytnutí podpory dostalo 58 projektů. Aby se všechny v letech 2016 až 2022 zaplatily, bylo by potřeba podle Drahoše vydat 13 miliard korun z veřejných prostředků.

„Naléhavost problému spočívá v tom, že pro zajištění jejich provozu bude již v příštím roce zapotřebí asi 1,8 miliardy korun, což o více než půl miliardy překračuje aktuálně schválené prostředky,” upozornil.

Situaci podle Drahoše komplikuje fakt, že v rozpočtovém výhledu na rok 2017 se počítá pouze s částkou ve výši zhruba 1,1 miliardy. „Jsem tedy nucen konstatovat, že pokud by mělo jít o setrvalý trend, pak by bylo závažným způsobem ohroženo fungování těchto strategických výzkumných infrastruktur,” řekl.

Plánovaný přídavek od státu nebude stačit

Akademie věd dostala v rozpočtu na příští rok od státu přidáno 307 miliónů korun. Tento příspěvek je podle Drahoše po dlouhé době prvním významnějším nárůstem v rozpočtu. „Pokud se problém nevyřeší, budeme ale nuceni ho dát do center, pokud je nechceme nechat padnout, což by byl samozřejmě nesmysl,” řekl Drahoš.

Akademie by příspěvek od státu ráda využila na zaplacení svých pracovišť, výzkumné programy v rámci nové strategie a zaplacení vnitřních dluhů, které vznikly po nákupu nových přístrojů. Celkem již několik let hospodaří s částkou ve výši 11,5 miliardy korun. Dvě třetiny příjmů tvoří granty a příjmy z výzkumu, od státu dostane příští rok 4,83 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám