Hlavní obsah

Po extrémně teplém počasí přijde výrazné ochlazení

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi teplé počasí, které panovalo v Česku v uplynulém týdnu, bude následovat ještě několik dní. Pak ale přijde výrazné ochlazení. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který byl zveřejněn v sobotu.

Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Předpokládáme, že období od 16. listopadu do 13. prosince 2015 bude jako celek teplotně nadprůměrné,“ konstatovali meteorologové.

Podle nich se ale dočkáme i výrazného ochlazení. „Po extrémně teplém 46. týdnu (9.-15.11.) bude pokračovat i v následujícím týdnu velmi teplé a větrné počasí, až ke konci týdne se bude výrazněji ochlazovat,“ podotkli meteorologové.

I přesto zůstanou teploty nad úrovní dlouhodobých průměrů. „Až druhá polovina předpovídaného období by měla mít teploty blízko normálním hodnotám pro danou roční dobu,“ stojí ve výhledu.

Příliš srážek se neočekává

„Z hlediska množství srážek se předpokládá, že na našem území bude období 16.11. – 13.12. jako celek normální. Očekáváme, že první polovina předpovídaného období bude mít více atmosférických srážek než druhá polovina období, a to zejména v týdnu mezi 23. a 29. listopadem,“ uzavřeli meteorologové.

Průměrná teplota na území České republiky od 16. listopadu do 12. prosince v letech 1981 až 2010 byla 0,8 °C, průměrný úhrn srážek dosáhl 41 milimetrů. Průměrné hodnoty platí pro celou ČR do nadmořské výšky přibližně 600 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám