Hlavní obsah

Víkend bude chladnější, v pondělí se vrátí teplo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí listopadový víkend přinese ochlazení, na horách se objeví sníh. V příštím týdnu se ale opět oteplí a vrátí se sluníčko. Pondělí bude ideálním dnem na výlety, řekla ve čtvrtek Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„V noci na sobotu přijde studená fronta, během celého víkendu můžeme také očekávat na některých místech sněžení,“ uvedla Honsová. V neděli se ale vrátí teplá fronta a v pondělí teploty dosáhnou až 17 stupňů.

Páteční ráno bude oproti čtvrtečnímu chladnější, naměříme 7 až 3 stupně, obloha bude polojasná až skoro jasná. „Sem tam se objeví mlha, odpoledne a večer přibude oblačnost. Na Karlovarsku a Ústecku v noci na sobotu zaprší, v Krušných horách zasněží,“ dodala Honsová. Přes den bude 13 až 16 stupňů.

V sobotu ráno budou ranní minima v rozmezí 8 až 4 stupňů, maxima přes den pak dosáhnou 7 až 11 stupňů. Obloha bude oblačná až polojasná, ráno se mohou objevit dešťové přeháňky a na horách sněžení. Bude vát čerstvý vítr, mohou se také tvořit sněhové jazyky. Neděle bude zatažená až oblačná, na horách s deštěm a sněhem. Ráno mohou být až 2 stupně, denní maxima kolem 12 stupňů.

Pondělí bude ideální na výlet

Sluníčko se vrátí v pondělí, kdy bude skoro jasno, podle Honsové ideální den na celodenní výlet. Teploty se udrží kolem 13 až 17 stupňů. V úterý bude oblačná obloha, vyskytnou se přeháňky, teplotní maxima se vyšplhají na 16 stupňů, minima pak budou v rozmezí 9 až 5 stupňů. Ve druhé polovině týdne se pak opět ochladí a teploty přes den klesnou na 10 až 11 stupňů.

Podle Honsové bývá kolem svátku svatého Martina většinou kolem 15 stupňů, v roce 2001 ale klesla teplota až na 2 stupně. „Zajímavá je také vzpomínka na 17. listopad 1989, kdy ráno mrzlo a přes den byly 2 až 3 stupně,“ připomněla Honsová.

Českou republiku trápí v posledních dnech sucho, v neděli ale bude pršet dost, druhá půlka listopadu tedy nebude podle Honsové nijak nadprůměrně suchá.

Výběr článků

Načítám