Hlavní obsah

Kalousek: Budu-li předsedou, zůstanu stejný. Jinak bych byl nevěrohodný

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v rozhovoru pro Právo mluvil o budoucnosti strany bez spojenectví se Starosty a také o svém vztahu k Andreji Babišovi.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

Už 28. listopadu přejdete z role prvního místopředsedy přímo ke kormidlu TOP 09. Nemáte těžkou hlavu z toho, jak stranu udržíte ve vysoké politice, když vás začal opouštět Karel Schwarzenberg i vaši partneři z hnutí Starostové a nezávislí?

Těžkou hlavu z toho nemám. Jednou to přijít muselo. Jestli se předsedou stanu, rozhodnou kolegové. Bude to větší odpovědnost a kříž, ale jsem připraven.

Karel Schwarzenberg už nebude předseda, ale neodchází. A to, že se budou Starostové emancipovat, bylo zřejmé, není to nic, s čím bychom nemohli počítat.

Obavy o budoucnost strany nemám, tady není jiná nabídka konzervativní, nepopulistické a přitom proevropské politiky, než dělá TOP 09. Neobávám se, že bychom neměli svou klientelu. Počítám, že takových lidí je ve společnosti okolo 10 procent.

Čím budete chtít udržet voliče, kteří vás volili hlavně kvůli Schwarzenbergovi?

Nemyslím si, že voliči TOP 09 volí naši stranu jen kvůli Karlu Schwarzenbergovi nebo Miroslavu Kalouskovi. Pokud by to tak bylo, tak by ta strana neměla právo na existenci, protože by to byl pouhý fanklub. Což určitě není.

Tykám si i se Zemanem a naše vztahy nejsou nejvřelejší

Našim voličům budeme nadále nabízet, to co teď. To, co mi říkáte, je prefabrikát, protože se snažíte naše ideje personifikovat, a to není pravda. Naše ideje komunikují některé tváře, a když ty nebudou, budou je komunikovat jiné tváře. Naši voliči jsou natolik inteligentní, že rozliší tvář a ideje.

Politika není jen soubor idejí, ale záleží na jejich nositelích.

Ano, ale vzhledem k tomu, že je TOP 09 na takové nositele bohatá, tak nemám starosti, že nebude nikdo, kdo by ty ideje nesl. Ta odvaha, sebevědomí a nepopulismus tu budou, i když Schwarzenberg nebo Kalousek nebudou. Nekompromisní zápas za individuální svobodu a odpor k oligarchickému řízení společnosti tady zůstane.

Proč to přestalo se Starosty fungovat?

V poslaneckém klubu je spolupráce stále bezvadná. Já nechci nijak osočovat svého partnera, ale od samého začátku roku 2009, kdy ti mladí, inteligentní, ambiciózní hoši přišli, bylo zřejmé, že by do toho strašně rádi šli sami, kdyby měli sílu, ale tu potřebovali někde nabrat.

Teď si myslí, že ji spolu s námi nabrali. A díky bohu a naší podpoře se dostali do pozic,

do kterých by se jinak nikdy nedostali. Dneska to jsou pozice, které mohou využít k tomu, aby ze sebe udělali suverénní politickou sílu. Tak jim přeji hodně štěstí. Nemohlo to dopadnout jinak.

Nebudou vám chybět v tom, abyste uspěli v dalších volbách?

Naopak nám to může pomoci. Hlavní prioritou hnutí STAN je přístup ke zdrojům. Přišli s tím, že chtějí rozpočtové určení daní. Já jsem slib splnil a nové určení prosadil, protože uspořádání předtím bylo opravdu diskriminační. Teď hledají jiný přístup ke zdrojům. Mě to nijak neuráží.

Když se rozejdeme, naše politika tím může být i čitelnější. Ta úporná snaha dostat se ke zdrojům už nebude hrát v politice TOP 09 takovou roli a Starostové budou moci férově přiznat, že dostat se ke zdrojům je to hlavní. Trochu mi v tom připomínají lidovou stranu. Není náhodou, že mají k sobě čím dál blíž.

Na druhou stranu musíte uznat, že pro voliče spojení starosta a nezávislý je přitažlivé a že to přitahuje i nezávislé osobnosti. Ty jsou za ně ochotny kandidovat a za vás ne.

My se přece nezbavujeme spolupráce s nezávislými starosty. STAN zastupuje jen část nezávislých starostů. Jsou tady stovky nezávislých starostů, se kterými v regionech spolupracujeme. Spolupráce s nezávislými starosty pro nás bude dál velkou prioritou.

Co budete chtít dělat jinak než Karel Schwarzenberg?

Není nic, co bychom měli měnit na našich prioritách a hodnotách. Změnit musíme energii a způsob komunikace, protože náš svět se změnil. Mnohaletý tradiční zápas pravice a levice přestal být hlavní prioritou, hlavním se stal zápas o politickou a ekonomickou svobodu. Jedním rizikem je větší ambice agresora z Ruska a druhým je vstup nedemokratického oligarchy na domácí scénu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jednání Poslanecké sněmovny 20. října 2015. Na snímku ministr poslanec Miroslav Kalousek

Když se stanete šéfem strany, necháte post předsedy poslaneckého klubu někomu jinému?

Samozřejmě. V podstatě nejde o nic jiného než o tzv. přednostní právo slova. To má předseda strany a má ho také předseda klubu. A lepší je mít dvě než jedno.

Ptám se proto, jestli v nové roli změníte své razantní vystupování ve Sněmovně. Jestli budete mírnější?

Myslíte, jestli změknu. V pětapadesáti starého psa novým kouskům nenaučíš. Kalousek se nestane Schwarzenbergem, ale zůstane stále stejným Kalouskem, protože by jinak byl nevěrohodný. Samozřejmě jako předseda strany budu plnit i jiné úkoly, ale zůstanu stejný.

Takže nemáme čekat, že zmírníte útoky na Andreje Babiše?

Ptáte-li se, zda se začnu bát mluvit pravdu o panu Babišovi, tak se bát nezačnu. Já nemám strach o něm říkat pravdu. Strach mluvit o Babišovi je bohužel v poslední době fenomén, který se šíří jak v Poslanecké sněmovně, tak v některých médiích.

Kde se vlastně vzala vaše řevnivost vůči panu Babišovi?

Promiňte, vůči tomu se musím ohradit. Když řeknu pravdu, to není žádná řevnivost.

Nechtěl jsem použít nenávist.

Ale to už vůbec ne. Nenávist je strašně vyčerpávající emoce. Nenávist vyčerpává víc než láska. Ale na politické kolbiště vkročil člověk, který je všechno, jen ne demokrat. Člověk, který má pocit, že společnost se neuspořádává a nedohaduje, ale že společnost se řídí, že se řídí jedním moudrým generálním ředitelem a ostatní drží hubu nebo mají smůlu. A to opravdu není demokracie, ve které bych chtěl žít a ve které bych chtěl, aby žily moje děti.

Politickými prostředky, jako je opoziční projev, demokracii bráním a kritizuju to. Není to nic osobního.

Vy si tykáte. Kdy se ten váš vztah vyhrotil?

Dokud pan Babiš podnikal, tak to byl normalizační prominent a jako jiní normalizační prominenti si koupil řadu politiků, ale mě si nikdy nekoupil.

A zkoušel to?

Zkoušel, ale popře vám to.

A které politiky si podle vás koupil?

O mrtvých jen dobře a na svatbě jsem mu nikdy nebyl.

Narážíte na Stanislava Grosse a na Ivana Langra?

Nenarážím na nikoho, odpovídám slušně na vaši otázku a myslím, že se to netýkalo jen dvou případů. Jestli pan Babiš mluví o nějakém matrixu 90. let – a nejvíc se mu dařilo v dobách po opoziční smlouvě –, tak on byl bytostnou součástí toho matrixu.

Po skončení opoziční smlouvy už se mu tak dobře nedařilo, tak začal přemýšlet, jak se dají obchodní zájmy ošetřit jinak, a dospěl k názoru, že nejlépe si je ošetří jako politik.

Kdy jste si začali tykat?

Kdybyste mě zabil, tak vám to neřeknu. Už je to strašně dávno. Určitě to nebylo na žádném tenisovém turnaji, protože on tenis neumí. Asi při nějaké společenské příležitosti. To není nic neobvyklého, tykám si i s panem prezidentem Zemanem a naše vztahy nejsou nejvřelejší.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek

Když jsme u prezidenta, je podle vás islamofob, jak to o něm řekl vysoký komisař OSN pro lidská práva?

On není žádný islamofob, on je jenom bezuzdný populista, který v tuto chvíli hraje na islamofobní strunu. Kdyby většina národa milovala islám, tak by Miloš Zeman chodil do mešity.

Jak pohlížíte na uprchlickou krizi a na to, co to s českou společností dělá?

Mrzí mě to zjednodušování. Já vůbec nepodceňuju problém migrantské krize. Ten problém existuje, Evropa na něj nebyla připravena a nyní hledá řešení. Nejsem přehnaný optimista v tom, že je možné větší množství uprchlíků integrovat.

To lze u lidí, kteří mají stejné myšlenkové a hodnotové vzorce. Ať už jste, nebo nejste věřící, tak máte hodnotové a myšlenkové vzorce vybudované z křesťansko-judaistické a antické kultury.

Určitě se shodneme na tom, kdo je slušný člověk, ale určitě se na tom neshodneme s islamistou, protože tam mají jiné vzorce morálky. Ale nemůžeme je nechat bez pomoci a musíme rychle najít způsob, aby se mohli vrátit zpátky do své země, kde budou žít podle svých zvyklostí.

A přistupoval bych k tomu racionálně a sebevědomě a ne způsobem nezodpovědných politiků a pánů Konvičků, Klausů a bohužel i Zemanů, kteří místo aby se snažili obavy uklidňovat řešením, tak vyvolávají ještě větší strach, protože v tom vidí příležitost ke svým politickým bodům. To je politika, ze které mi je mírně nevolno.

Na druhé straně jsou jiní nezodpovědní politici, kteří jim otevírají náruč a říkají: „Vítáme vás.“ Mezi takové politiky se dá počítat i váš předseda Schwarzenberg.

To si nemyslím. Náš předseda pouze dnes a denně přesvědčuje, že jsou to lidé jako my a že k nim musíme cítit úctu a že jim musíme pomoci. Koneckonců jako bývalý emigrant a předseda Helsinského výboru pro lidská práva to má pod kůží.

Celý rozhovor v Miroslavem Kalouskem si můžete přečíst v sobotním Právu na straně 7

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám