Hlavní obsah

V Opavě se rozpadla koalice, může za to rozkol v ANO

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opava

Bez fungujícího vedení je v současnosti město Opava. Za zánikem koaliční smlouvy stojí především rozpad vítěze voleb, hnutí ANO, na dvě části. Strany se tak nyní snaží dojednat novou koalici. Vzniknout může až pět variant.

Foto: Profimedia.cz

Opavský magistrát

Článek

Pod současným primátorem, pětatřicetiletým Martinem Vítečkem (ANO), se tak kývá křeslo. Naopak pro opavskou ČSSD, druhou nejúspěšnější stranu ve volbách, to znamená, že se může dostat pryč z opozice.

Mimořádné zastupitelstvo se musí konat do konce listopadu, aby se v prosinci schvaloval rozpočet města na příští rok. Právu to sdělili lídři nejsilnějších stran v zastupitelstvu.

„ČSSD spolupracuje v rámci koaličního vyjednávání se Změnou pro Opavu a lidovci. Máme v tomto složení celkem 13 hlasů, minimálně však potřebujeme 20, aby to byla nadpoloviční většina,“ sdělil Právu šéf opavské ČSSD Radim Křupala. Dodal, že jejich strana již dala nabídku té větší části ANO kolem primátora Vítečka. „Těm zůstalo sedm hlasů, které by byly tak akorát na vznik koalice. Avšak tato nabídka byla odmítnuta. Oni totiž preferují zapojení ODS do koalice, což je pro nás až krajní možnost. Proto nyní preferujeme jinou variantu bez ODS,“ vysvětloval Křupala.

Podle primátora jsou za rozkolem nenaplněné ambice

Opavští sociální demokraté se tak nyní snaží dohodnout na koalici s menší částí ANO kolem náměstkyně Simony Bierhausové a dalšími menšími subjekty.  „Čekáme, jak budou strany reagovat,“ podotkl Křupala.

Samotný primátor nechtěl v pátek situaci na radnici příliš komentovat s tím, že jednání intenzivně probíhají a on je nechce narušit. Za rozkolem hnutí ANO, které vedlo k rozpadu koalice, vidí ambice určitých lidí, které nebyly naplněny. „Prostě si asi myslí, že vše jde dělat jinak a líp. Ale to je jen můj názor, více to nechci komentovat,“ uvedl Víteček.

Zastupitelé: rozpad ANO zavinila nezkušenost politiků

Podle opavských zastupitelů, které Právo oslovilo, však prý za rozpad ANO může to, že je složeno z lidí, kteří nemají s politikou žádné zkušenosti. „Primátor navíc čelil kritice i z vlastních řad kvůli odvolání šéfů městských společností. Například proti novému řediteli Slezského divadla se už i vzbouřili zaměstnanci a hrozí stávkou,“ upozorňují zastupitelé. Podle náměstkyně primátora Simony Bierhausové (ANO) probíhalo odvolání ředitelů způsobem pokus-omyl. „Pan primátor dělá různá faux-pas, víceméně dělá ostudu značně ANO,“ shrnula v médiích Bierhausová.

ANO získalo v Opavě ve volbách 11 mandátů. Druhá ČSSD má šest křesel. Do zastupitelstva se dostalo ještě dalších sedm subjektů: po čtyřech křeslech mají KSČM a Změna pro Opavu, po třech SNK Starostové a občané Opavy, ODS, KDU-ČSL a Zelená pro Opavu, dvě křesla patří sdružení Opavané – Nezávislí, Občané, Piráti. ANO nakonec vytvořilo koalici se Změnou pro Opavu, ODS, KDU-ČSL a SNK Starosty a občany Opavy. V jedenáctičlenné radě má ANO sedm křesel a ostatní členové koalice po jednom.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám