Hlavní obsah

Zeman na stopě Peroutkovi, cituje ale mylně

– Praha
Právo, tin

Prezident Miloš Zeman v úterý oznámil, že je na stopě článku Ferdinanda Peroutky, který už od ledna marně hledá a kde měl známý novinář napsat, že Hitler je gentleman. Zeman nyní odkazuje na text, ve kterém Peroutka připouští, že jeho slova o Adolfu Hitlerovi byla už za první republiky cenzurována. Prezident z toho vyvozuje, že zřejmě četl některý z cenzurovaných exemplářů. I tak ale Zeman citoval z Peroutkova komentáře mylně.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Možná jsme našli stopu. Ta stopa je datována 23. březnem roku 1938, je to článek Ferdinanda Peroutky publikovaný v Přítomnosti, kde říká, cituji: ,Cenzura mi zabránila v publikaci článku, v němž jsem ocenil, cituji doslova, vynikající schopnosti říšského kancléře’,“ řekl v úterý ČTK Zeman.

„Takže jestliže Ferdinand Peroutka byl cenzurován již za první republiky, která byla nepochybně demokratickým státem, pak patrně ten článek Hitler je gentleman byl v některém z exemplářů Národní knihovny, kde jsem se k němu dostal, zatímco jiné svazky Peroutkovy Přítomnosti už obsahovaly článek, který vlastně neexistoval, čili článek po cenzuře,“ dodal prezident.

Zdá se ale, že Peroutka napsal ve skutečnosti pravý opak toho, co mu Zeman vložil do pera.

Varování před Hitlerem

Skutečný Peroutkův citát, nalezený v elektronickém archívu z 23. 3. 1938, zní takto: „Censura znemožnila mi posledně, abych upozornil na pozoruhodné politické schopnosti německého kancléře a abych varoval před jeho podceňováním.“

Z toho vyplývá, že Peroutka naopak před Hitlerem varoval, než aby ho chválil.

„…Jde o to, abychom si všichni uvědomili, že tento odpůrce zasluhuje protihráčů stejně obratných a odhodlaných, jako jest sám, a že jest směšno vystrkovati proti němu do pole nějaké politiky druhého nebo třetího řádu…,“ napsal Peroutka.

„…Nyní více než kdy jindy budoucí osudy naše, právě tak či celé Evropy, budou záležeti na mužích, kteří nám budou státi v čele, na jedincích, opravdu na jedincích, což je třeba říci k hanbě tohoto století, které se tvářilo kolektivisticky,“ uvedl Peroutka v Přítomnosti.

I z tohoto odstavce se dá vyčíst, že Peroutka před podceňováním Hitlera varoval.

Na nalezení článku „Hitler je gentleman“ prezident Zeman vypsal stotisícovou odměnu, jeho mluvčí Jiří Ovčáček po něm neúspěšně pátral listováním v Přítomnosti několik měsíců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám