Hlavní obsah

Lidé pomáhají uprchlíkům, na srbsko-maďarské hranice míří oblečení i spacáky

Praha

Dobrovolníci z Autonomního sociálního centra Klinika se za poslední týden nezastavili. V rámci humanitární sbírky se na pražském Žižkově scházejí davy lidí, aby darovaly oblečení, deky, spacáky a další potřebné vybavení pro uprchlíky na hranicích Srbska a Maďarska. Dobrovolníci tam sesbírané věcí přímo odvážejí.

Lidé pomáhají uprchlíkům, darují například oblečení nebo spacáky Video: Novinky

 
Článek

„Každý den přichází spousta dobrovolníků, bývá tady přes den zhruba 50 lidí, kteří se vystřídají na třídění oblečení, nakládání dodávek a koordinaci všeho,“ uvádí Honza, jeden z dobrovolníků, který se na pomoci uprchlíkům podílí.

V posledních dnech se tak na jednom místě podařilo posbírat tisíce kusů oblečení, hračky pro děti, deky, spacáky, stany, jídlo, teplé oblečení nebo také hygienické pomůcky. Na místě je potřeba všechny přinesené věci roztřídit a naložit do dodávek.

„Ti lidi na těch maďarsko-srbských hranicích nemají prakticky nic. Všechno v podstatě záleží jen na práci dobrovolníků, co jim dají a co dostanou,“ vysvětluje aktuální situaci na hranici dobrovolník.

Silná solidarita

Sbírka na pomoc uprchlíkům trvá od září, doposud se podařilo dopravit na hranice více než deset dodávek vybraných věcí. Během úterka například odjelo hned pět dodávek.

„Jsme celkově dojatí z toho, kolik lidí sem doposud dorazilo. Od tramvají sem před několika dny proudily davy lidí. Skoro jsme je tady nestíhali přijímat a posílat na správná místa. I těm lidem samotným to udělalo radost. Všichni byli nadšení a chtěli pomáhat. Ta solidarita lidí je hrozně silná, to jsme ani nečekali,“ říká Honza.

Kromě věcí se vybraly i nějaké peníze na benzín na odvoz dodávek. Dobrovolníci si jinak samotný odvoz a náklady s ním spojené řeší převážně z vlastních zdrojů. Těm, kteří nemají tolik peněz, se přispívá z celkového rozpočtu vybraných financí.

Lidé, kteří by se chtěli zapojit do sbírky, mohou věci nosit přímo do sídla centra každý všední den i o víkendu od 10 do 20 hodin.

Komunitní prostory, jako je Autonomní sociální centrum Klinika, fungují v celé řadě zemí západní Evropy. Tato centra plní důležitou úlohu pro řadu kulturních, sociálních a politických aktivit. Spojuje je to, že jsou založeny na dobrovolnosti, neziskovosti a nekomerčnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám