Hlavní obsah

Migranti, kteří získají azyl, budou moci na Karlově univerzitě studovat zdarma

Čtyři fakulty Univerzity Karlovy (UK) nabízí uprchlíkům, kteří získají azyl a právo pobytu na území ČR, odpuštění školného v placených studijních programech v anglickém jazyce. Předtím musejí úspěšně projít přijímacím řízením a zkouškou z angličtiny. UK o tom v pondělí informovala na svém webu.

Foto: ČTK/PROTEXT/Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze

Ilustrační foto

Článek

Škola předpokládá, že se to bude týkat přibližně deseti studentů. Ti by měli být zařazeni do studijních skupin s běžnými samoplátci, studenty v akreditovaných programech v anglickém jazyce, uvedla univerzita.

Své programy v angličtině uprchlíkům nabízí Fakulta sociálních věd, Pedagogická fakulta, Fakulta humanitních studií a Filozofická fakulta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ubytování těchto studentů zabezpečí Univerzita Karlova ze svých zdrojů na koleji. Rektor UK Tomáš Zima bude na ministerstvu školství a dalších úřadech jednat o možnosti získání příspěvku na stravu a další výdaje.

Přesunují se stále větší skupiny osob

Podle informací cizinecké policie bylo v Česku za uplynulý víkend zajištěno 235 běženců, za celý minulý týden to bylo 372 osob. Denní průměr se tak zvýšil na 53, týden předtím to bylo 44.

Mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová uvedla, že posledním trendem jsou přesuny větších skupin lidí. "V celkovém počtu zajištěných cizinců opět dominovaly početné skupiny osob, kdy největší z nich byla zjištěna v noci ze soboty na neděli v mezinárodním vlaku Metropol na Břeclavsku," uvedla Rendlová. Tato skupina čítala 66 osob.

Policie minulý týden také zahájila trestní řízení s pěti údajnými převaděči, kteří jsou podezřelí z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. "V případě odsouzení jim hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od dvou do dvanácti let," doplnila Rendlová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám