Hlavní obsah

Královéhradecké nebe provětrá Messerschmitt-262 i MiG-15

Právo, Vladislav Prouza
Hradec Králové

Nebe nad Hradcem Králové provětrá 5. a 6. září první operačně nasazená proudová stíhačka Messerschmitt Me-262 Schwalbe a ruský MiG-15 UTI vyrobený v roce 1955 Aerem Vodochody pro polskou armádu.

Foto: Profimedia.cz

Messerschmitt-262

Článek

Patrně jediný exemplář prototypového Messerschmittu na světě pilotovaný šéfpilotem společnosti Airbus a MIG-15 zrenovovaný královéhradeckými leteckými nadšenci se možná objeví ve vzduchu společně.

„Nelze to vyloučit. Jde o jednu z variant, i když do programu letošní letecké show CIAF jsme to nedávali. Jsme pod tvrdou dikcí předpisů pro civilní letectví. MiG, který jsme loni nedostali do vzduchu, ale bude letos létat,“ předjímá ředitel Czech International Air Fest 2015 Aleš Cabicar.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

MiG-15 UTI

Messerschmitt považovaný za Hitlerovu významnou zbraň připomene letošní 70. výročí konce druhé světové války. Stroj zrekonstruovala nadace Williho Messerschmitta.

Osm desítek letadel

Divákům tradiční letecké show se představí i bezpilotní letouny tzv. drony používané hlavně policisty a hasiči. Ukázky letecké akrobacie předvedou například formace Baltic Bees či Team Raven. Letiště v Hradci Králové obsadí na osmdesát historických a současných letadel a vrtulníků.

„Chybět nebude ani pozemní vojenská technika,“ doplnil Cabicar. Armáda České republiky představí mj. stíhačky JAS-39 Gripen, L-159 a zabezpečovací leteckou a protiletadlovou bojovou techniku. Belgičani přiletí na letounu F-16, Němci na  BN-2 Islander.

CIAF každoročně přiláká na královéhradecké letiště desetitisíce návštěvníků. Loni to bylo 45 tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám