Hlavní obsah

Týden bude tropický. Neděli v Čechách pokazí silné bouřky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko má před sebou suchý, tropický týden. Ve čtvrtek a pátek budou teploty šplhat až k 37 stupňům. V neděli ale od západu zřejmě dorazí silné bouřky a ochlazení, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Petr Horník, Právo

Vysokých teplot si lidé užijí dosytosti.

Článek

Meteoroložka spočítala, že do Prahy letošní červenec přinesl už 14 tropických dnů a tento týden by měly přibýt další. Bude jich šest až sedm, dohromady tedy dvacítka. Naposledy bylo tolik tropických dnů v létě 2006.

V tomto týdnu zřejmě padnou teplotní rekordy, naposledy se totiž v tomto období pohybovaly teploty nad 35 stupňů v roce 1992, řekla Honsová.

V pondělí bude slunečno, polojasno, skoro jasno. V maximech 27 až 31 stupňů. Nejtepleji bude v Praze, ve Středočeském kraji a na jižní Moravě. Na Moravě se může odpoledne vytvářet kupovitá oblačnost a mohou se vyskytnout přeháňky. V Čechách by pršet nemělo.

V úterý bude zpočátku jasno až polojasno. Na Moravě a ve Slezsku kupovitá oblačnost s lokálními přeháňkami. V Krušných horách bude navečer přibývat oblačnosti a v noci přijde slabá studená fronta. V ranních minimech bude v úterý 19 až 15, odpolední maxima dosáhnou 30 až 34 stupňů.

V noci na středu se mohou vyskytnout v Čechách bouřky a dešťové přeháňky. Přes den bude v Čechách převážně polojasno, na Moravě a ve Slezsku dopoledne oblačno s občasnými přeháňkami a bouřkami. Slabá studená fronta přinese do Čech ochlazení na 29 až 33, pro Jižní Moravu předpověď hlásí 35 stupňů. Noc na čtvrtek by měla být místy tropická, což znamená, že teploty neklesnou pod 20 stupňů.

Ve čtvrtek a pátek bude jasno až polojasno. Ve čtvrtek po ránu 20 až 17, v maximech 31 až 35. V pátek po ránu 21 až 17, odpoledne se teploty vyšplhají někde až k 37 stupňům.

V sobotu bude jasno až polojasno, ale odpoledne už se může vytvářet kupovitá oblačnost a lokální přeháňky. Teploty se budou pohybovat mezi 33 až 37 stupni.

Na neděli se modely předpovědí rozcházejí. Jeden ukazuje, že fronta s přeháňkami a ochlazením přijde až v noci na pondělí, druhý, že dorazí už v neděli odpoledne od západu. Na Moravě by tak neděle měla být ve znamení 37 stupňů, zatímco v Čechách se zřejmě bude během dne kabonit a přijdou silné bouřky a dešťové přeháňky. Následně by se mělo ochladit a v pondělí bude do 25 stupňů.

Pondělní ochlazení se trefuje do pranostiky. „10. srpna bude už svatý Vavřinec, což se říká první podzimec“, dodala Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám