Hlavní obsah

Karlovy Vary mají nové vedení, v koalici už není hnutí Karlovaráci

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Karlovy Vary vede nová koalice složená z hnutí Karlovarská občanská koalice (KOA), ANO 2011, ČSSD a KDU - ČSL. Z koalice vypadlo hnutí Karlovaráci (KVC) a nahradila ho ČSSD a lidovci. Primátorem zůstává Petr Kulhánek (KOA), který má tři náměstky. Hanu Zemanovou (KVC) na pozici náměstkyně pro majetek města ale nahradil Michal Riško (ČSSD). Dosavadní 9 členná rada byla rozšířena na 11 člennou. Rozhodlo o tom v úterý jednání karlovarského zastupitelstva v Národním domě.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Michal Riško (ČSSD) se stal náměstkem karlovarského primátora. Za ním první náměstek Čestmír Bruštík (ANO), primátor Petr Kulhánek a náměstek Jiří Klsák (oba KOA)

Článek

„Programové prohlášení nové rady chceme mít na stole do konce května,“ uvedl primátor. „Musíme ho aktualizovat podle návrhů nových členů koalice, ale myslím, že se zásadně měnit nebude do stávajícího,“ pokračoval Kulhánek. Ten opět zopakoval, že zástupci KVC přinášeli na jednání o nové koalice nové a nové požadavky, které nebyly akceptovatelné. „Na naše návrhy přitom nikterak nereagovali,“ dodal.

Zemanová to na jednání zastupitelstva odmítla. „Je to jen tvrzení těch, co boří konstruktivní práci našeho hnutí,“ uvedla a posteskla si, že v končící koalici neplatilo dané slovo. Kritizovala, že se o vyloučení z koalice dozvěděla až z médií. „Přála bych si, aby se muži chovali jako muži a ne jako zbabělci,“ dodala se zjevnou narážkou na to, že KVC mělo od podzimu podepsanou dohodu o vzájemném koaličním postupu.

Nesplnitelné požadavky hnutí

Lídr ANO Čestmír Bruštík ale už dříve pro Právo označil dohodu za neplatnou, protože si KVC nárokovalo post primátora, což dohodě odporovalo. Potvrdil také slova Kulhánka, že požadavky KVC se stupňovaly a byly neakceptovatelné.

Nově vzniklou koalici kritizovaly opoziční strany a hnutí. Zdeňkovi Musilovi (KSČM) se nelíbilo, že nechce nikdo jednat s komunisty. „Měli bychom tahat všichni za jeden provaz,“ podotkl. Šéf ALTERNATIVY Jiří Kotek obvinil vedení města ze zametání korupčních kauz pod stůl, což Kulhánek bez předložených důkazů o takové činnosti odmítl komentovat a označil Kotkova obvinění za nepodložená.

Otomar Homolka chtěl podobně jako Kotek zastoupení svých lidí v městských komisích a výborech. Už minulá koalice totiž odmítla zastoupení opozice alespoň jedním zástupcem v těchto poradních orgánech města.

Nová koalice disponuje 21 hlasy z celkových 35. KOA drží deset hlasů, včetně Ivety Hejnové. Ta byla příčinou rozpadu původní koalice. V lednu totiž Hejnovou ANO vyloučilo ze svých řad, ale KOA odmítla podpořit její výměnu v městské radě. Kvůli tomu členové ANO a KVC společně vypověděli koaliční smlouvu.

Hejnová v těchto dnech podala přihlášku do zastupitelského klubu KOA, přičemž rezignovala na post radní.

Reklama

Výběr článků

Načítám