Hlavní obsah

Bakalářský titul šlo na UJAK získat i za míň než půl roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akreditační komise zjistila, že každý čtvrtý absolvent bakalářského programu na Univerzitě Jana Amose Komenského (UJAK) získal v letech 2011 až 2014 titul za nestandardně krátkou dobu. Plyne to ze zápisu jednání komise, který komise zveřejnila na svém webu.

Článek

„Jak bylo zjištěno, v letech 2011 – 2014 absolvovalo na Univerzitě Jana Amose Komenského Praha s.r.o. v bakalářském studijním programu se standardní dobou studia tři roky 6641 studentů. Z toho 1718 za dobu kratší než dva roky, z toho 1491 za dobu jednoho roku a z toho někteří absolventi dokonce za dobu kratší než půl roku,” konstatuje komise.

Komise to označila za vysoce neobvyklé a připomněla, že jí zákon neumožňuje bližší zkoumání okolností  jednotlivých případů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Konstatovala také řadu dalších pochybení na straně školy a popsala je v materiálu, který má sloužit jako podnět pro ministerstvo školství k odebrání státního souhlasu působit jako soukromá vysoká škola.

Podle komise škola „cílí na okamžitý ekonomický profit, který upřednostňuje před systematickým budováním vysoké školy jako standardně fungující instituce”.

„Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, pokud má skutečně plnit své cíle v oblasti posilování kvality vysokoškolského vzdělávání, by mělo takové vysoké škole udělený státní souhlas odejmout,” navrhla komise.

UJAK: Snaha o cílené poškození

Škola ve vyjádření na svém webu podnět jako celek odmítá. Zatím ho však nemá oficiálně k dispozici, takže ho nechce detailně rozebírat.

„Z obsahu podnětu je však již nyní zřejmé, že se jedná pouze o další část cíleného útoku s úmyslem poškodit UJAK a její studenty,” uvedl UJAK.

Akreditační komise prý popírá vlastní rozhodnutí, kdy v posledních dvou letech prodloužila akreditaci osmi studijním oborům UJAK.

„Podnět je v příkrém rozporu se skutečným stavem činností UJAK, které nejen že naplňují všechny požadavky zákona, ale jsou hodnoceny nadstandardně i v mezinárodním akademickém měřítku,” doplnila škola.

Opakovaná kritika

UJAK čelila kritice ze strany Akreditační komise již dříve. V listopadu 2010 komise vydala zevrubnou hodnotící zprávu poukazující na hlavní nedostatky. Podle závěrů z nedávného zasedání žádné zásadní zlepšení nenastalo, proto se Akreditační komise rozhodla podat podnět jako tvrdší nástroj.

Akreditační komise nedávno prodloužila na Univerzitě Jana Amose Komenského akreditaci oboru speciální pedagogika a učitelství, a to do konce září. Mělo to umožnit dostudování alespoň části ze čtyř set studentů oboru speciální pedagogika. Ukázalo se však, že studenti nesplňují požadavky, aby mohli být připuštěni ke státnicím. Ty navíc škola vypsala již v dubnu namísto standardního červnového termínu.

Odebrání státního souhlasu by znamenalo zánik této vysoké školy. Muselo by o něm rozhodnout ministerstvo školství, které už dříve upozornilo, že se jedná o proces minimálně na měsíce, možná až roky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám