Hlavní obsah

Úřady stále nemají kontakt s deseti Čechy v Nepálu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tuzemským úřadů se doposud nepodařilo spojit s deseti Čechy, kteří v době zemětřesení pobývali v Nepálu. V úterý to uvedl velvyslanec v indickém Dillí Miloslav Stašek. V oblasti postižené zemětřesením se nacházelo 255 Čechů. Do Nepálu by měli odpoledne vyrazit i čeští záchranáři s humanitární pomocí.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Otřesy srovnaly mnohé nepálské vesnice se zemí.

Článek

„Momentálně registrujeme 255 Čechů (kteří byli v době katastrofy) v Nepálu a chybí nám navázat kontakt s deseti z nich. Takže deset stále hledáme," uvedl velvyslanec Stašek. Předpokládá se, že nezvěstní čeští občané se nacházejí v horách v Nepálu, kde ani za normálních okolností není signál mobilních telefonů. S dvěma Čechy, kteří byli pohřešováni v sousední Indii, se již spojení povedlo navázat, dodal Stašek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky zemětřesení v NepáluVideo: Reuters

Podle tiskových agentur je mezinárodní letiště v nepálské metropoli Káthmándú přetížené a panuje tam chaos. Českým turistům na letišti pomáhá s odletem do Evropy česká konzulka z velvyslanectví v Dillí i honorární konzul v Nepálu. Několik Čechů už opustilo zemi komerčními lety či na palubě polského speciálu, který letěl do Varšavy s mezipřistáním v Dillí.

Čeští záchranáři zatím čekají na odlet

„V neděli v noci odletěla první skupina 13 lidí, v pondělí odletěla polským speciálem další skupina 30 lidí," sdělil velvyslanec Stašek. Další Čechy by mohl při zpáteční cestě přepravit do Prahy letoun, kterým vysílá česká vláda na pomoc Nepálu zdravotníky a hasiče. Letadlo ale zatím čeká v Ruzyni na povolení v nepálské metropoli přistát. Odstartovat by mohlo v úterý odpoledne.

Foto: HZS ČR

Čeští záchranáři čekají na odlet do Nepálu

„Na zítřejší (středeční) evakuaci naším letem počítáme se 40 až 50 Čechy," prohlásil velvyslanec Stašek. „Začínají létat také komerční lety, takže se snažíme pomoci lidem dostat se i do komerčních letů," dodal.

Velvyslanectví také informovalo Čechy, kteří jsou po celém Nepálu, že jim pomůže dopravit se do Káthmándú. Ve chvíli, kdy se dostanou do hlavního města, jsou české úřady připraveny zajistit jim ubytování, než se dostanou do letů do Evropy.

„Malá skupinka (Čechů) už je v Káthmándú, zbytek se snažíme dostat do Káthmándú z různých jiných míst z hor, takže tito lidé jsou stále na cestě," řekl velvyslanec Stašek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Svědek natočil průběh zemětřesení v NepáluVideo: Reuters

Podle nejnovějších zpráv agentury Reuters přesáhla bilance sobotního zemětřesení 4400 obětí. V Nepálu připravily otřesy půdy o život 4349 lidí, mezi něž ale není započítáno 18 osob, které smetla lavina pod nejvyšší horou světa Mount Everestem. Dalších téměř 100 lidí zahynulo v sousedních zemích.

Nepálský premiér Sušil Koirála se obává, že počet obětí dosáhne čísla deset tisíc.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám