Hlavní obsah

Táborskou zoo zachrání úspěšný developer

– Tábor • Aktualizováno
Právo, Pavel Orholz

O osud zvířat v zadlužené táborské zoo už se nikdo obávat nemusí. Zachrání ji generální ředitel developerské společnosti Ekospol Evžen Korec. Uspěl u věřitelského výboru s nabídkou 16,2 miliónu korun a ve smlouvě o koupi se zaváže k jejímu dalšímu pokračování.

Foto: Profimedia.cz

Generální ředitel developerské společnosti Ekospol Evžen Korec by měl koupit táborskou zoo za 16,2 miliónu korun. Snímek je z roku 2009.

Článek

„Od hlavního věřitele Omnipolu mám první informaci, že by zahradu měl koupit Evžen Korec za nabídku 16,2 miliónu korun. Měli by s tím podle prvních informací souhlasit i další dva členové věřitelského výboru,“ sdělila Právu před polednem správkyně konkurzní podstaty Eva Procházková.

Dále upozornila, že pokud se vše naplní, bude zajištěno i další pokračování provozu zoologické zahrady. „K tomu by se měl pan Korec zavázat i v kupní smlouvě,“ konstatovala Procházková.

Devětapadesátiletý Evžen Korec je doktorem přírodních věd a spoluautorem 11 patentů v oblasti molekulární biologie a onkologie. O osud zvířat v zoo by se neměl nikdo obávat, protože Korec je jejich vyhlášeným chovatelem.

„Zoo kupuji s tím, že ji chci zachránit a byla by obrovská škoda, kdyby se rozpadla,“ řekl Právu Korec.

Dále zdůraznil, že žádná zoologická zahrada není výdělečná, ale počítá s tím, že ji bude muset dotovat ze zisku společnosti Ekospol. Zmínil, že s chovem řady zvířat jako například koi kaprů, pávů, papoušků nebo holubů má už své zkušenosti. „S manželkou máme i jezdecký klub s několika desítkami koní. Samozřejmě, že ke zvířatům mám blízko, ale mám také možnost konzultovat chov některých druhů s ředitelem pražské zoologické zahrady Miroslavem Bobkem,“ doplnil Korec.

Ten patří také mezi nejvýznamnější developery v Evropě, je generálním ředitelem developerské společnosti Ekospol, která funguje 23 let a má za sebou 49 úspěšných projektů.

Věřitelé nesouhlasili s nabídkou 12 miliónů

Ještě v pátek to vypadalo, že zoologickou zahradu nikdo nekoupí, protože věřitelé nesouhlasili s nabídkami, když nejvyšší činila 12 miliónů. Zájemci však své nabídky do neděle výrazně navýšili. Jen těsně neuspěl majitel jednoho z táborských hotelů Jiří Jeníček, který nabídl jen o 700 tisíc méně než Korec.

„Samozřejmě, že nás neúspěch mrzí, protože jsme měli už celý projekt připravený. Mluvil jsem však s panem Korcem a doufám, že budeme mít možnost především v oblasti gastronomie se zoologickou zahradou spolupracovat,“ konstatoval Jeníček.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Zadluženou táborskou zoo (na snímku z 16. prosince 2014) koupí nový majitel. Podnikatel Evžen Korec se zavázal, že zoo bude dál provozovat.

Táborská zoo dluží různým subjektům desítky miliónů korun. V únoru ukončila provoz pro veřejnost, ale zvířata stále vlastní a stará se o ně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám