Hlavní obsah

Topolánek opustil řady ODS, nezaplatil příspěvky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Expremiér Mirek Topolánek opustil řady ODS, nezaplatil totiž členské příspěvky. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce to řekl předseda strany Petr Fiala. Potvrdil to i Topolánek s tím, že se se stranou nerozešel ve zlém.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý předseda ODS a premiér ČR Mirek Topolánek na archivním snímku

Článek

„Já bych to ani nevěděl, ale potkal jsem Mirka Topolánka na nějaké společenské akci a tam mně řekl, že už nebude členem Občanské demokratické strany. Beru to na vědomí,“ konstatoval Fiala.

„Spíš to členství umřelo, než aby to bylo něco vědomého. Členství jsem nic nedával a ono ani nic nedávalo mně v tom smyslu, že bych mohl něco ovlivňovat. Politiku nedělám, pokud neberete to, že se pohybuji v plynárenské první lize,“ reagoval Topolánek v pozdější části Otázek Václava Moravce na dotaz moderátora.

Ideově se prý ale se stranou nerozešel. „Nechtěl jsem dělat žádná gesta, Petra Fialu jsem informoval. Nejsem tady, jsem většinou někde v Evropě,” uvedl ke svému odchodu. Topolánek je předsedou výkonné rady Teplárenského sdružení České republiky.

Fenomén doby

Snižování počtu členů politických stran je podle Fialy fenomén doby.

„Dá se proti tomu ale něco dělat. ODS má nové osobnosti a nové síly, jednou z nich jsem já. Takže to není tak tragické,“ vysvětlil předseda ODS s tím, že když někomu záleží na tom, v jaké zemi bude žít, měl by se do politiky přidat.

Topolánek do ODS vstoupil v roce 1994, o osm let později se stal jejím předsedou. ODS za svého více než sedmiletého vedení dovedl do vlády a vyhrál s ní sedmery volby.

Z čela strany odešel krátce před volbami 2010 po sporech uvnitř ODS i kontroverzích kolem výroků na adresu církví a homosexuálů, které pronesl při fotografování pro gay magazín. Ministerským předsedou byl Topolánek od srpna 2006 do května 2009.

Reklama

Výběr článků

Načítám