Hlavní obsah

Stát zastavil privatizaci žižkovské polikliniky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda v noci na středu schválila návrh ministerstva financí na zastavení privatizace objektu bývalé žižkovské polikliniky, v níž aktivisté vytvořili nezávislé sociální centrum. Po jednání vlády to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Před začátkem jednání proti záměru kabinetu demonstrovalo asi 100 lidí, kteří centrum podporují.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Sociální centrum může v budově být jen do doby, než bude převedena na nového uživatele. Podle Sobotky objekt zůstane majetkem státu a předpokládá se, že projde rekonstrukcí. Sloužit by pak podle premiéra měl některé ze státních organizací. O budovu má podle dřívějších informací zájem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Loni na podzim dům, kde přebývali bezdomovci a narkomani, nelegálně obsadili squatteři. Zanedbaný objekt uklidili a několik dní v něm provizorně fungovalo sociální centrum, než aktivisty vyvedla policie. Na podporu Kliniky poté demonstrovaly stovky lidí. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), který budovu spravuje, ji po intervenci ministra financí Andreje Babiše nabídl aktivistům k bezplatné výpůjčce, která má trvat nejdéle rok.

„Výpůjčka je jen dočasné řešení. Chceme vyvolat diskusi nad dlouhodobým využitím objektu,” řekl dnes novinářům Arnošt Novák z iniciativy Klinika. Podle něj by bylo pro stát levnější, kdyby pro GIBS postavil úplně novou budovu, než aby investoval do nákladné opravy bývalé polikliniky v Jeseniově ulici.

Autonomní centrum žádné státní peníze nepožaduje, funguje na principu darů a dobrovolnické práce. GIBS chce do budovy na Žižkově přestěhovat ze Strahova své hlavní sídlo a uvolnit další prostory jinde v Praze, které si pronajímá.

Ministerstvo financí prodá budovu na náměstí Republiky

Vláda souhlasila s tím, aby ministerstvo financí prodalo v dražbě budovu na pražském náměstí Republiky, kterou dosud využívala státní správa. Budova je vedle divadla Hybernia, naproti je Obecní dům, poblíž jsou obchodní centra Palladium a Kotva. Lokalita je velmi žádaná.

Podle náměstka ministra financí Ondřeje Závodského je cena nemovitosti odhadována zhruba na 750 miliónů korun.

"Věříme, že v dražbě se částka může vyšplhat ještě výše," řekl ČTK již dříve Závodský. Podle něj je za takovou sumu možné postavit novou budovu až pro 1500 úředníků.

"Navíc bude potřeba do nemovitosti vložit několik desítek miliónů korun v následujících letech. Takže my chceme jít cestou levnějšího provozu mimo centrum než předražených budov v centru," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám