Hlavní obsah

Vysílací rada projde obměnou, zájem o křesla mají mluvčí i politici

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Osm míst bude od května volných v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Sedmi členům skončí šestiletý mandát a jedno místo je již delší dobu neobsazeno po odchodu Kateřiny Kalistové do funkce náměstkyně na ministerstvu kultury.

Foto: Petr Horník, Právo

Fotografie Rady pro rozhlasové a televizní vysílání z roku 2013, v čele sedí Kateřina Kalistová.

Článek

Kompletní rada má mít třináct členů, půjde tedy o velkou personální obměnu. Politické strany již nominovaly do rady své kandidáty. Volit by měla Sněmovna pravděpodobně v pátek 10. dubna.

Foto: ČSSD

Ivan Krejčí

Mandát chce obhajovat stávající předseda vysílací rady Ivan Krejčí (navrhuje ho ČSSD), místopředseda Milan Bouška (ODS) a radní Martin Bezouška (ČSSD).

Sociální demokraté navrhují do rady čtyři lidi. Kromě Bezoušky a Krejčího také Marka Zemana (pracoval jako mluvčí na ministerstvu financí). Čtvrtou nominovanou je Dagmar Zvěřinová (senátorka ze Žďáru nad Sázavou).

Hnutí ANO by rádo v radě vidělo Radku Burketovou (nyní mluvčí České inspekce životního prostředí) nebo bývalého zpravodaje Českého rozhlasu ve Washingtonu Miroslava Konvalinu.

Lidovci vyslali do boje o mediální post Radka Mezulánika, který byl členem Rady České televize a nejvíce se zviditelnil svou neustálou a tvrdou kritikou vedení veřejnoprávní televize. Současně s ním nominovali také předsedu krajského výborů lidovců v kraji Karlovarském Marka Poledníčka.

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Ing. arch. Václav Mencl

ODS kromě Boušky sází na svého bývalého poslance Václava Mencla, který působil v bývalé mediální komisi. TOP 09 by ráda v radě viděla Danu Jaklovou (bývalou předsedkyni rozhlasové rady) a komunisté Daniela Nováka, který již ve vysílací radě jednou seděl.

Reklama

Výběr článků

Načítám