Hlavní obsah

Zatmění Slunce snížilo teplotu, další velké bude za 11 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Páteční částečné zatmění Slunce nepřineslo pouze úchvatnou podívanou, ale i snížení teploty po celé republice. Také některá zvířata reagovala nestandardně, jako by nebylo před polednem, ale spíše se blížil večer.

Pozorování zatmění Slunce na hvězdárně OndřejovVideo: Novinky

 
Článek

Lidé v České republice mohli začít sledovat částečné zatmění Slunce před desátou hodinou dopoledne. Přibližně v 10:45 už Měsíc překryl 75 procent slunečního kotouče. Podívaná pro Čechy skončila v pravé poledne.

Podle astronomů to bylo největší zatmění na příštích jedenáct let. Desátého června 2021 se sice jedno odehraje, ovšem to bude Slunce zakryto pouze ze sedmnácti procent. Jev podobného rozsahu jako letos, bude na obloze pozorovatelný až v roce 2026.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Satelit zachytil zatmění Slunce z vesmíruVideo: ESA/ROB, Reuters

Mezi lety 2030 až 2040 nastane období bohaté na zatmění, má jich být přibližně deset. Příští úplné zatmění Slunce, které je přibližně jednou za 360 let, bude na našem území až 7. října 2135.

Přineslo snížení teploty

„Pozoroval jsem zatmění Slunce na webových stránkách hydrometeorologického ústavu, konkrétně na grafech automatických stanic, které zaznamenávají průběžně teploty vzduchu,“ uvedl klimatolog ze Šindelové na Sokolovsku Rudolf Kovařík. „Byla to opravdová pecka,“ pokračoval. „Na celém území republiky bylo totiž jasno, takže jak se začalo projevovat zatemnění Slunce, bylo krásně možné pozorovat, jak na grafech začaly také klesat teploty,“ konstatoval klimatolog.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Stovky lidí pozorovali částečné zatmění Slunce v plzeňské Techmanii.

Ve tři čtvrtě na jedenáct dopoledne, kdy Slunce zakrýval Měsíc ze zhruba tří čtvrtin, dosáhl pokles teplot v celé republice vrcholu. „Jak jsem to na grafech pozoroval, tak ty teploty klesly o jeden a půl až čtyři stupně. Rozdíly byly velké na celém území republiky a důvodem bylo, vzhledem k jasné obloze, právě zatmění Slunce. To se jen tak nepovede, aby bylo v celé zemi jasno a je možné takový jev pozorovat,“ uvedl Kovařík, podle kterého začala rovněž se zatměním klesat vlhkost vzduchu a na některých místech se začal zvedat i vítr.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Zatmení slunce po překrytí části objektivu kinofilmem

Klimatolog stačil přitom pozorovat i okolí svého domu v krušnohorské vesničce. „Ptáci si s příchodem zatemnění posedali na dráty elektrického vedení,“ uvedl Kovařík. „Jejich zpěv vůbec nepřipomínal dopoledne, ale spíš se jednalo o zpěv, který známe z večera,“ poukázal Kovařík.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Částečné zatmění slunce pozorovaly v areálu teplické hvězdárny zhruba dvě stovky lidí.

Změnu chování jsem pozoroval i u slepic. Najednou začaly courat okolo kurníku, jako by se chystaly na noc. Některé si přicházely k miskám se zrním,“ uzavřel Kovařík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám