Hlavní obsah

Evropská komise souhlasí s českým služebním zákonem, Praha tak může čerpat z fondů

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise (EK) akceptuje podobu českého služebního zákona a ČR tak splnila podmínku, která podmiňovala čerpání evropských fondů. Premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) to v dopise potvrdil šéf EK Jean-Claude Juncker.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Článek

„V pátek odpoledne jsem obdržel dopis od předsedy Evropské komise Jean-Claude Junckera, ve kterém mi potvrdil, že Evropská komise souhlasí s úpravami služebního zákona a jeho konečnou podobou,” oznámil v pondělí premiér.

„První výzvy k vybraným operačním programům by tak mohly být vyhlášeny v nejbližších týdnech. Předseda Evropské komise zároveň pochválil naši úzkou spolupráci s Evropskou komisí, díky které byl služební zákon dotažen do úspěšného konce,” okomentoval rozhodnutí EK Sobotka.

Vláda ukončila vyjednávání s EK koncem února. České straně se zároveň podařilo vyřešit připomínky k šesti z osmi operačních programů.

Bezproblémové projekty by měly být schváleny během pár měsíců, první výzvy k předkládání projektů by měly být vyhlášeny na přelomu března a dubna.

Služební zákon, který má odpolitizovat státní správu, začal platit loni v listopadu a účinný je od 1. ledna letošního roku, u Ústavního soudu ho ale mezitím napadl prezident Miloš Zeman, podle něhož schvalovací proces zákona odporuje ústavním principům, a výhrady má i k některým jeho pasážím. Opakovaně kritizoval například vznik funkcí takzvaných politických náměstků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám