Hlavní obsah

Superúředník nemá jasno, kteří úředníci dostanou výjimku ze vzdělání

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ani čtvrt roku od zavedení služebního zákona není jasné, kteří úředníci budou mít nárok na udělení výjimky z dosažené úrovně vzdělání. Zákon uvádí, že ji může dostat ten, kdo se ve funkci dlouhodobě osvědčil. Neexistuje však sjednocený výklad tohoto termínu. Superúředník Josef Postránecký ve čtvrtek v Poslanecké sněmovně uvedl, že se bude snažit definici sjednotit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Josef Postránecký

Článek

„Zákon umožňuje výjimku ze vzdělání, ale předpokládá, že tuto výjimku obdrží úředníci, kteří mají dostatečnou odbornou praxi při výkonu státní správy. Naším záměrem je, aby toto bylo sjednoceno, aby řekněme nenastala situace, kdy v některých případech výjimku dostane zaměstnanec, který je pouze několik měsíců ve státní správě, a v jiném případě ani deset let praxe nebude postačovat,“ řekl náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký. Poslance výboru pro veřejnou správu seznamoval s průběhem implementace služebního zákona.

Výjimky se začnou udělovat až po 1. červenci, kdy se úředníci překlopí do režimu zákona o státní službě. Podle Postráneckého se bude jednat zhruba o 65 tisíc lidí.

Postránecký bude chtít do té doby stanovit pro udělování výjimek základní zastřešující pravidla. „Počítáme s určitým metodickým doporučením, případně pokynem pro nastavení určitých základních mantinelů,“ prohlásil.

Sjezdu strany se mohou zúčastnit

S žádnou výjimkou se naopak podle něj nepočítá v případě věkového omezení. Zákon stanoví, že úředníkem ve státní službě může být člověk do 70 let věku, přičemž v roce, kdy této hranice dosáhne, mu bude k 31. prosinci poměr přerušen. „Žádné výjimky mimo tuto hranici zákon neumožňuje,“ odmítl superúředník.

Vysvětlil také, jak se služební zákon, který má za cíl odpolitizovat státní správu, dotkne straníků na úřadech. Zatímco řadoví státní zaměstnanci mohou být členy politických stran a hnutí i jejich funkcionáři, v případě vedoucích zaměstnanců zákon umožňuje pouze řadové členství v politických subjektech.

Zákon se vychytá během dvou let

Vedoucí zaměstnanci by se podle Postráneckého mohli zapojit do jednorázových aktivit stran, tedy například politických sjezdů. „To ukáže praxe, my na to nahlížíme tak, že do jednorázových aktivit, které souvisejí s řadovým členstvím, se budou moci představení zapojit, ale uvidíme, jaký bude vývoj. Nesmíme zapomínat, že stanovy jednotlivých stran i v případě sjezdu jsou rozdílné, a budeme postupně tu praxi sjednocovat,“ popsal.

Pokud by v tomto směru došlo k porušení zákona, půjde o kázeňský přestupek a právě na základě kázeňských řízení se podle Postráneckého pravidla vypilují. Uvedl však, že to může být záležitost jednoho až dvou roků.

Reklama

Související články

Koalice má chaos v politických náměstcích

Služební zákon je účinný teprve týden, a koaliční strany se už dostaly do sporu kvůli jeho výkladu. Co nejdříve musí vyřešit tzv. politické náměstky, kvůli...

Výběr článků

Načítám