Hlavní obsah

Bělobrádek: Musíme samoživitelkám pomoci. Jestli má Babiš lepší nápad, nebráním se mu

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) trvá na tom, že stát musí pomoci samoživitelům a samoživitelkám, kteří se od druhého rodiče nedočkají výživného na dítě. Nesouhlasí s úmyslem ministra financí Andreje Babiše (ANO) vyjmout z koaliční smlouvy návrh zákona, podle kterého by stát hradil výživné za neplatiče alimentů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vicepremiér a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

Co říkáte na to, že ministr financí Andrej Babiš zvažuje změnit koaliční smlouvu, protože mu vadí zákon o náhradním výživném?

Pokud je to v koaliční smlouvě, tak už jsme se na tom jednou dohodli. Nemusíme na tom rigidně trvat, můžeme to změnit, ale pokud tady je problém, a ten evidentně existuje, což některé samoživitelky nebo samoživitele dostává do naprosto svízelné a tragické situace, je potřeba jej vyřešit, a ne tím, že před ním budeme zavírat oči. Jestli přijde (Babiš) s nějakým lepším nápadem, já se tomu nebráním, ale nemůžeme ty lidi nechat v bezvýchodné situaci, kdy nemají příjem, který potřebují pro výživu dítěte. Tady je potřeba jasně činit.

Jak hodnotíte Babišův argument, že pokud si někdo udělá děti, měl by za ně být zodpovědný, a že pokud fungují zákony a soudy, měl by stát být schopen výživné vymoci?

Samozřejmě, že to tak je. Když někdo děti má, tak zodpovědnost platí, ale pro oba rodiče. To znamená, že když je jeden nezodpovědný, tak to nemůže odnést ten druhý.

Můžete to upřesnit?

Mám tady konkrétní případ, kdy soud rozhodl, že matce žádné výživné nebude placeno, protože ten druhý člověk nemá žádný příjem, takže je nemá z čeho platit. Ale matce se to nijak nekompenzuje, nemá šanci získat ty peníze odjinud. Soud rozhodl v souladu se současnou právní úpravou, takže na tom nic špatného být nemusí. Prostě otec zaplatí nájem z dávek, co dostává od státu, no a pak už mu nic nezbyde. To je ten problém. Je to legální, že druhý rodič nemusí v některých případech platit.

Ale pokud je právní systém takto nastaven, že v některých případech otec nemusí platit, tak pokud to stát takhle chce, tak taky musí říct to B, co má v takových případech dělat ta žena nebo ten druhý rodič.

Druhá věc je, že když k něčemu takovému dojde, tak je tady spousta lidí, kteří se vydávají za lidi bez příjmu, a přitom pracují načerno. A tam se to vymáhá velmi složitě. Pokud pan ministr dosáhne toho, aby se tady nepracovalo načerno, ale všichni platili a přiznávali správně příjmy a daně, tak možná, že se to vyřeší. Ale zatím k tomu nedošlo, takže hledáme cestu, jak těm lidem pomoci co nejdříve. Jde především o děti, ty peníze nedostává druhý rodič, ale to dítě.

Není problém také v tom, že soudy nevymáhají alimenty efektivně?

Samozřejmě, že to tak částečně je, na druhou stranu jsou případy, kdy soudy samy rozhodují, že nelze výživné vymáhat. A jak ho chcete vymáhat, když vám ten člověk prokáže, že nemá žádný příjem nebo že jeho příjem neumožňuje, aby něco platil. Tito lidé jsou pak ve vzduchoprázdnu.

Už se mi ozývají lidé, kteří návrh na náhradní výživné oceňují, protože mají úplně stejnou zkušenost. Nejsa právník, ty konkrétní případy těchto lidí mám v ruce včetně rozsudků soudů, jako poslanec se s těmi lidmi setkávám a problém skutečně zůstává v tom, že soud rozhodne o tom, že dotyčný partner není povinen platit žádné výživné.

Takže vymahatelnost práva v tom je, to je jedna věc, jiná věc je, jestli naše právo, když řekne, že jsou případy, kde druhý rodič nemůže platit, tak co se s tím má dít? Nemůžeme toho rodiče, který se stará, nechat ve vzduchoprázdnu.

Máte ještě nějakou jinou cestu, než je ta, která je zanesená v koaliční smlouvě?

Nemám, ale nebráním se jí. Jestli ji někdo jiný má, pokud ji někdo z odborníků z hnutí ANO dodá, tak se nebráním tomu o ní diskutovat, pokud vyřeší tuto situaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám