Hlavní obsah

Počasí se vrátí k normálu. Sněhu si ale neužijeme

Novinky, mif

Nadprůměrné teploty, které v Česku panovaly v uplynulých dvou týdnech, patří minulosti. Podle měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který byl zveřejněn v sobotu, se rtuť v teploměrech vrátí na konci ledna a první polovině února k normálu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Období od 19. ledna do 15. února 2015 bude teplotně průměrné až nadprůměrné. Ve srovnání s minulým týdnem se v první týden období ochladí a průměrné denní teploty se přiblíží k normálu. I další týdny do konce období budou teplotně průměrné až nadprůměrné,“ uvedli meteorologové v předpovědi.

S ohledem na teploty pohybující se nad nulou ale nic nenasvědčuje tomu, že by Česko přikryla sněhová peřina. „Průměrné týdenní maximální teploty se budou pohybovat po většinu období kolem +3 °C a průměrné týdenní minimální teploty kolem -2 °C,“ konstatovali meteorologové.

Sněhové radovánky se tak budou odehrávat spíše na horách a výše položených místech.

Pršet příliš nebude

„Srážkově očekáváme období průměrné až podprůměrné. Relativně nejvíc atmosférických srážek by mohlo spadnout v období od 9. do 15. února 2015 s průměrným týdenním úhrnem kolem 9 mm,“ stojí ve výhledu.

Naopak nejméně srážek očekávají meteorologové v prvním a třetím týdnu sledovaného období.

Průměrná teplota na území České republiky od 19. ledna do 15. února v letech 1981 až 2010 byla -1,1 °C, průměrný úhrn srážek dosáhl 35 milimetrů. Průměrné hodnoty platí pro celou ČR do nadmořské výšky přibližně 600 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám