Hlavní obsah

První dítě roku se v Praze narodilo 40 vteřin po půlnoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Už 40 vteřin po půlnoci se v pražské porodnici u Apolináře narodila Eliška, která má 48 centimetrů a 3170 gramů, sdělil Filip Brož, mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Eliška bude pravděpodobně prvním novorozencem roku 2015 v Česku. Přibližně ve stejné době se narodil ještě chlapec z Klatov, v ostatních krajích se rodila první miminka několik minut po Elišce.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Prvním dítětem narozeným v roce 2014 v Praze se stala dívka Alma. Novorozenec s mírami 2,96 kilogramu a 49 centimetrů přišel na svět v 00:11 také v porodnici u Apolináře. Praha tradičně odměňuje všechny pražské děti narozené na Nový rok. Chce tak zabránit soutěžení porodnic o prvenství. Zda tomu tak bude i letos a jaký dar děti dostanou, by mělo město teprve rozhodnout. Podmínkou obvykle je, že matky musí mít trvalé bydliště v Praze.

Finanční dary se dětem narozeným na Nový rok v Praze předávají od roku 2002. Nejprve to byla odměna 10 tisíc korun, od roku 2005 se zvýšila na 15 tisíc. Finanční dary získávaly matky i před rokem 2002, jejich podoba byla ale různá. Někdy dostala peníze pouze matka prvního pražského miminka, jindy byly odměněny i matky dětí narozených na Silvestra.

Samí kluci se počátkem nového roku rodili v Moravskoslezském kraji. Jako první přišel na svět Matyáš v 01:49 v ostravské Fakultní nemocnici, uvedli mluvčí nemocnic v kraji a zdravotníci z porodních oddělení.

"Matyáš měřil 50 centimetrů a vážil 3400 gramů. Prostě předpisové miminko," řekl mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Tomáš Oborný. Maminka prvního letošního moravskoslezského novorozence je prvorodička z Hlučína na Opavsku. V Městské nemocnici Ostrava se v 03:28 narodil Vít. Měřil 51 centimetrů a vážil 3200 gramů. Jeho maminka přijela z Orlové na Karvinsku. V Karviné přišel v 05:13 na svět chlapeček Sebastian.

Prvním letošním dítětem v Olomouckém kraji se stal Karel, který se narodil v jesenické porodnici v 1:31. Chlapeček po narození vážil 3140 gramů a měřil 49 centimetrů. Maminka i dítě jsou v pořádku, řekla zdravotní sestra porodnického oddělení Jesenické nemocnice.

V 2:15 přišla ve Fakultní nemocnici Olomouc na svět holčička Sofie, která při porodu vážila 3740 gramů a měřila 52 centimetrů. V prostějovské porodnici se letos jako první narodil Matěj, a to ve 02:55 hodin. "Chlapec váží 4650 gramů a měří 54 centimetrů. Maminka je z Brodku u Prostějova," uvedla mluvčí nemocnice Radka Miloševská.

V Karlovarském kraji se první narodila holčička v Sokolově. Přišla na svět v 0:45. V Chebské porodnici se první dítě narodilo v 6:57. Je to holčička s porodní hmotností 3,020 kg a oba rodiče pocházejí z Aše.

Ve středních Čechách se letos narodilo první dítě v Mladé Boleslavi. Chlapeček Nikola přišel na svět necelou hodinu po půlnoci, jen několik minut po něm se narodila v hořovické nemocnici holčička, které dali také jméno Nikola. Jméno třetího letošního středočeského novorozence zní také podobně, jmenuje se Nicolas a narodil se v Kolíně.

V Jihočeském kraji se první dítě roku 2015 narodilo pět minut po půlnoci. Chlapec přišel na svět v porodnici táborské nemocnice. Zdravotníci o něm nechtěli zveřejnit bližší informace. Další dítě se na jihu Čech narodilo v 02:08 v Českých Budějovicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám