Hlavní obsah

Stropnický v seriálu pozurážel vojáky, ať si hraje v pohádce, kritizuje Černochová

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Ať si klidně ministr obrany Martin Stropnický hraje třeba v pohádce, ale hlavně ať ze svých rolí neuráží vojáky, pustila se do ministra poslankyně ODS Jana Černochová. Vadí jí, že se ministr v seriálu Kriminálka Anděl, v němž hraje vyšetřovatele, podílel na epizodě, která vykreslovala české vojáky ve velmi negativním světle.

Ukázka z role Martina Stropnického v seriálu Kriminálka AndělVideo: TV Nova

 
Článek

Podle Černochové vykresluje poslední díl seriálu vojáky Armády ČR jako „chuligány, vrahy, zloděje a lidi, kteří mlátí ženy“. Ministr obrany by podle ní v takovém dílu hrát neměl. „On pošle do tepláků plukovníka Armády ČR! Takto se chová ministr obrany?“ dotázala se v úterý na tiskové konferenci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO)

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Byla jsem jedna z mála, která nekritizovala jeho angažmá, že si zároveň chce držet třeba nějaké divadelní role. Mně by ani nevadilo, kdyby pan ministr hrál v nějaké pohádce, ale pokud pan ministr hraje v seriálu, který takto zásadním způsobem pozuráží vojáky (...), tak je to urážka těch všech lidí, kteří v Armádě České republiky odvádějí obrovský kus práce. A já se jim za to, že sedím s panem ministrem obrany v jednom zákonodárném sboru, omlouvám a očekávám, že to samé udělá pan Stropnický,“ prohlásila.

Hamáček: Plivanec do tváře vojáků

Ministra kvůli angažmá v posledním dílu seriálu zkritizovali i další politici. Například předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) jej označil za plivnutí do tváře vojákům.

„Kriminálku Anděl nesleduji. Poté, co jsem zaznamenal reakce vojáků na poslední epizodu, jsem si ji pustil a jsem v šoku. Pokládám ji za plivanec do tváře všech příslušníků Armády ČR. Je naprosto neuvěřitelné, že se k takové věci propůjčil současný ministr obrany,“ uvedl.

Kritizovaný díl přitom odvysílala televize v předvečer pondělního jednání vlády, na kterém kabinet schválil návrh ministra obrany na angažmá českých vojáků v zahraničních misích.

Černochová navrhla omluvu

Podle Černochové vláda s tímto materiálem schválně vyčkávala na dobu po volbách, aby jí to neublížilo v očích voličů. „Naše vláda se stydí za to, že vysíláme vojáky na mise,“ uvedla Černochová. „Tři měsíce ležel zákon v šuplíku, než pan premiér Sobotka našel odvahu tento návrh na vládu předložit.“

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslankyně ODS Jana Černochová

Vadí jí také to, že návrh obsahuje plošný souhlas s angažmá českých vojáků v misích NATO, EU a OSN v severní Africe, na Blízkém východě a v Sahelu. „Takže jinými slovy když to převedu do mapy, tak vlastně od Maroka po Írán a Kongo na jihu,“ uvedla. „Nerada bych se dočkala toho, že naši vojáci po tomto projednání se ocitnou v situaci, kdy v některé zemi, kam budou vysláni, bude někdo zpochybňovat jejich mandát.“

Na začátku říjnové schůze proto Černochová navrhla, aby byl do programu zařazen bod, v jehož rámci se Stropnický vojákům omluví za účast v seriálu. S návrhem ale neuspěla.

Stropnický: Nemusím se omlouvat

Stropnický si pak vzal na plénu slovo, aby svou účast v seriálu vysvětlil. Zdůraznil, že v době, kdy přijal funkci ministra obrany, už byl seriál rozjetý a on nemohl své angažmá jen tak zrušit. „Seriál se připravuje několik let, je to poměrně velká investice,“ řekl s tím, že se nakonec s produkcí dohodl na jakési únikové verzi „kdy moje dějová linka byla omezena na minimum“.

„Nemyslím si, že se musím omlouvat,“ řekl v závěru řeči Stropnický a dále odkázal na zevrubnější vyjádření na webu Armády ČR.

„Rád bych zdůraznil, že (kritizovaná epizoda) vznikla stejně jako ostatní příběhy seriálu: scenáristé zkombinovali několik mediálně zmíněných (a tedy ne průkazných) případů z minulosti, poptali se tzv. insiderů a začali fabulovat. To znamená dotvářet tak, aby byl příběh atraktivní. Teprve po značné míře této fabulace vznikl scénář inspirovaný i z jiných zdrojů. Nejedná se tedy o reálný případ, ale o smyšlený příběh, o fikci vytvořenou z informační mozaiky, kterou se autorům podařilo sehnat a kterou volně dotvořili,“ vysvětlil na stránkách armády.

Podle něj u většiny filmů platí, že se nelichotivě dotknou nějaké profese, přičemž to ale neznamená, že všichni, kdo se v té profesi pohybují, jsou nedůvěryhodní. „Neznamená to, že jedna epizoda zpochybňuje či dokonce uráží celou profesní skupinu. Pokud bychom přistoupili na takové tvrzení, mnoho filmů by nevzniklo. Jednou by se cítili dotčeni policisté, jindy soudci, pak zase lékaři nebo taxikáři,“ hájil se ministr.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám