Hlavní obsah

V Plzni si plácla ČSSD s ODS, vítězné ANO jde do opozice

Právo, Jan Švábek
Plzeň
Aktualizováno

Plzni bude vládnout čtyřkoalice složená z ČSSD, ODS, KDU-ČSL a lokálního seskupení Občané patrioti. Hnutí ANO, které komunální volby v Plzni vyhrálo, jde do opozice. Primátorem téměř jistě bude šéf sociální demokracie Martin Zrzavecký.

Foto: Jan Švábek

Primátor Plzně Martin Baxa (ODS) pravděpodobně předá úřad Martinu Zrzaveckému (ČSSD)

Článek

V uplynulém funkčním období v Plzni vládla dvojkoalice ODS a ČSSD. Uzavření dohody Právu potvrdil stávající primátor a lídr kandidátky ODS Martin Baxa: „Ano, informaci mohu potvrdit. Podrobnosti oznámíme na tiskové konferenci v sobotu ve 14 hodin,“ řekl Právu Baxa.

Dohoda vznikla v noci na sobotu. Podle informací Práva se politici domluvili, že v devítičlenné městské radě bude mít ODS čtyři křesla, ČSSD tři a lidovci s Občany patrioty jedno. Náměstků primátora by mělo být nově pět, tedy o jednoho více než dosud. V 47členném městském zastupitelstvu bude mít čtyřkoalice 27 mandátů.

ANO a TOP 09 v opozici

Vítězné hnutí ANO, TOP 09 a KSČM budou v zastupitelstvu v opozici. „Informaci jsem dostal jen neoficiálně. Ve vyspělých demokraciích vítězná strana tvoří koalici a žádá post primátora. K takovému stavu ještě musíme udělat pár kroků,“ řekl Právu plzeňský lídr ANO a poslanec Pavel Šrámek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám