Hlavní obsah

Hradní stráž dráždí piloty i lékaře. Chce také příplatky

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Personalisté na ministerstvu obrany mají momentálně těžkou hlavu. Od Nového roku má platit nový platový i kariérní řád a oni musí vytvořit seznam exkluzivních profesí, které budou pobírat speciální, tzv. stabilizační příplatek. Ten může dosáhnout až 28 tisíc korun měsíčně. O to, kdo bude na tento soupis zařazen, se na ministerstvu strhla mela.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražský hrad

Článek

Shoda byla na lékařích a pilotech. Mnohem více tření způsobilo, když o stabilizační příplatek požádala i Hradní stráž.

Podle informací Práva to vyvolalo mezi piloty a lékaři zlou krev, protože pro získání kvalifikace atestovaného chirurga či vojenského stíhače je potřeba mnohem většího úsilí, než musí splnit adept na hradního strážce.

„Klukům z Hradní stráže stačí, když jsou dobře rostlí. Lékaři nebo piloti se musí celý život stále vzdělávat,“ řekl Právu jeden z vojáků.

A také jim vadí, že na stabilizační příspěvek je v armádním rozpočtu určena pevná částka, jež by se rozdělením mezi více vojáků samozřejmě rozmělnila.

Kritéria jsou složitá 

Velitel Hradní stráže Radim Studený své podřízené i nárok, který za ně velení Hradní stráže vzneslo, hájí.

„Kritéria pro příslušníky Hradní stráže jsou poměrně složitá, nejde jen o výšku, váhu a o index tělesné hmotnosti (BMI), ale i o to, že musí mít bezpečnostní prověrku,“ řekl Právu Studený. Podle něj chtějí dosáhnout toho, aby vojákům plat nespadl pod dnešní úroveň.

„Vojáci chodí do strážní služby, teď mají příplatky za práci v noci, za soboty a neděle, a to ten nový zákon neřeší. Proto chceme, aby nedošlo k poklesu platu a vojáci měli stejné příjmy jako dosud,“ dodal Studený. Průměrný hrubý měsíční plat Hradní stráže dosahuje 23 720 korun. V celé armádě to je 24 800 korun.

Hradní stráž stejně jako lékaři, letecký personál nebo spojaři podle nového zákona, který už schválila Sněmovna, přijdou skutečně o část peněz, které dostávali za držení pohotovosti.

Na seznamu až 1500 vojáků 

Nově by měl být příspěvek za pohotovost pouze paušální. Kdo bude v měsíci více než deset dnů v pohotovosti, ten dostane příplatek 1500 korun, kdo bude mít na kontě více než dvacet dnů, obdrží tři tisíce korun.

Stabilizační příplatek budou v základní výši 7000 korun měsíčně pobírat všichni vojáci. Vybraným profesím může být zvýšen až na čtyřnásobek, tedy až na 28 tisíc měsíčně. Podle informací Práva ale na tak vysoký příplatek dosáhne málokdo, protože obrana na to nemá peníze. Počítá se proto, že se bude pohybovat mezi dvěma tisíci pro Hradní stráž a sedmi tisíci pro piloty.

Podle Vladimíra Lukovského z tiskového oddělení ministerstva obrany se počítá, že vyšší stabilizační příplatek by mělo brát okolo 1500 z 21 tisíc vojáků. Kromě atestovaných lékařů a pilotů by měli příspěvek dostávat ještě vybraní IT specialisté, někteří právníci, profesoři a docenti z Univerzity obrany a také někteří bojovníci ze speciální jednotky.

„V Hradní stráži nebudou dostávat příplatek všichni, jen ti, kteří jsou v přímém výkonu, a jejich velitelé,“ sdělil Právu Lukovský.

Kritéria pro hradní stráž
Výška uchazeče musí být mezi 178 až 188 cm, váha musí být odpovídající výšce, tak, aby uchazeč/ka neměl/a nadváhu. Uchazeč musí být dále bez viditelných kosmetických vad, tetování a piercingu či náušnic, bez jakékoli formy vousů.
Důležitý je i účes, který musí uchazeč udržovat upravený, kotlety nejdéle do půli ušních boltců, uchazečka pro strážní službu musí mít vlasy upravené do krátkého účesu.
Nutný je výborný zdravotní stav (zdravotní klasifikace „A“), pro výkon strážní služby bez dioptrických brýlí, také dobrá fyzická zdatnost, kdy uchazeč musí splnit normy přezkoušení tělesné přípravy.
Zdroj www.hrad.army.cz

Mluvčí generálního štábu Jana Růžičková Právu řekla, že armáda potřebuje mít nástroj, kterým může konkurovat civilnímu trhu práce. „Zvýšeným stabilizačním příspěvkem chceme motivovat ke službě v armádě profese, které jsou i v civilním prostředí žádané a velmi dobře platově ohodnocené. Patří sem např. piloti, vybraní IT specialisté, lékaři, veterináři, zubaři,“ uvedla.

Nový zákon o vojácích, který musí ještě schválit Senát a prezident, má zrušit většinu příplatků a navýšit vojákům základní plat. Průměrný příjem vojáků, tedy hrubý plat plus příspěvek na bydlení, má zůstat zhruba stejný jako dnes – něco přes 30 tisíc měsíčně.

Kromě stabilizačního příspěvku zůstane i zmíněný příspěvek na bydlení, ale podstatně se sníží. Podle lokality se bude pohybovat od tří tisíc do šesti tisíc. Dnes je přes šest tisíc korun. Úplně bude zrušen osobní příplatek, který mohl dosahovat až 100 procent platu a často byl zneužíván veliteli pro odměňování oblíbených vojáků.

Nově bude moci mužstvo a poddůstojníci získat každý rok k dobru až dvě procenta výkonnostního příplatku, pokud budou hodnoceni velitelem výtečně. Výkonnostní příplatek bude moci dosáhnout maximální výše 20 procent. U důstojníků je tento příplatek nižší, roční přírůstek může být 1,5 procenta a nejvíc mohou dostat 15 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám