Hlavní obsah

Ve Dvoře Králové spálili rohy nosorožců, které by na černém trhu stály sto miliónů

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plameny v ZOO Dvůr Králové v neděli dopoledne spolykaly 53 kilogramů rohů nosorožců. Zahrada demonstrovala praktickou bezcennost rohoviny ceněné na černém trhu na zhruba sto miliónů korun.

Pálení rohoviny v královédvorské zooVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Likvidací nosorožčích rohů chce Zoo Dvůr Králové zbrzdit ilegální trh a oslabit plané pověry, kvůli nimž pytláci každoročně ubijí desetitisíce ohrožených zvířat.

„Chceme v předvečer Světového dne nosorožců vyslat jasný signál o naprosto bezcenné surovině mylně ceněné více než zlato a platina. Nemyslím ale, že dojde k opaku a kvůli současné celosvětové kampani Burn Horns – Save Rhinos (přel. Spalte rohy – zachraňte nosorožce) vyletí cena rohoviny nahoru. Když před dvaceti lety demonstrativně spálili v Keni tuny sloních klů, pytláctví vzdor snížené nabídce slonoviny načas výrazně pokleslo,“ konstatoval ředitel královédvorské zoo Přemysl Rabas.

Rohovinu považují za afrodiziakum či lék na rakovinu

Jedinci považující vlastnictví rohoviny a slonoviny za známku luxusu pouze pro vyvolené a pověrčiví lidé takto spíše pochopí materiální i léčivou bezcennost doposud žádaného artiklu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Vážení rohů

Rohovinu přesto řada hlavně Asiatů považuje kvůli délce pohlavního aktu nosorožců za afrodiziakum dokonce s preventivními účinky proti rakovině.  Rohovina přitom nemá větší hodnotu nežli obyčejné kosti.

„Jde o obyčejný keratin obsažený třeba v lidských nehtech,“ zopakovala mluvčí královédvorské zoo Jana Myslivečková. Rohovinu ani nelze na trhu legálně zpeněžit.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Legendární britský ochranář zvířat Tony Fitzjohn, tvář kampaně modelka Monika Leová a ředitel královédvorské zoo Přemysl Rabas

„Obchod s rohovinou zakazuje mezinárodní úmluva podobně jako třeba drogy,“ doplnila Myslivečková. Zákaz obchodu s rohovinou neumožňuje ani legalizaci umělého chovu nosorožců pouze pro rohovinu, o což se snaží v Jihoafrické republice. „Obchodovat s rohovinou jakožto loveckou trofejí nemohou ani lovci, kteří nosorožce ulovili zcela legálně. Většina z nich, alespoň z Česka, ale trofej dávno nemá, což svádějí na krádež,“ poznamenal Rabas.

Na likvidaci dohlíželi i snajpři

Česko dnes představuje tranzitní zemi, kudy proudí desítky kilogramů rohoviny a slonoviny do hlavně asijských států. Rohy, z nichž dva pocházely z celníky zabaveného kontrabandu a zbytek měla zoo uložené v bankovním sejfu, lehly popelem za asistence po zuby ozbrojené zásahovky celní správy.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Shořela rohovina, která má na černém trhu cenu sto miliónů korun

„Okolí amfiteátru střežili z vrchu i snajpři,“ prozradil náměstek ředitele Celní správy ČR Karel Mojžíš. Obchod s rohovinou se stal výnosným artiklem české vietnamské komunity.

Tváří kampaně Burn Horns – Save Rhinos se proto stala modelka s vietnamskými předky Monika Leová, jež dostala první originál křišťálového nosorožce.

„Jsem šťasten, že jsem dnes na tomto místě. I když nejde o moje dílo, ale královédvorské zoo, kterou mají, pokud vím, následovat další,“ řekl Novinkám legendární britský ochranář Tony Fitzjohn, jenž kdysi pomáhal manželům Adamsonovým proslaveným příběhem lvice Elsy s návratem lvů do přírody.

Fitzjon nyní spolu s manželkou vede tanzanský park Mkomazi, jejímž prostřednictvím Zoo Dvůr Králové navrací nosorožce do africké domoviny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám