Hlavní obsah

Stovky Romů přilákala pouť na Svatý Kopeček

Zhruba 600 Romů z různých koutů Česka i ze Slovenska se v sobotu sešlo na Svatém Kopečku u Olomouce na tradiční Romské pouti. Akce, kterou pořádá olomoucká charita, má dlouhodobou tradici. Letos věřící Romové vyrazili na oblíbené moravské poutní místo už pošestnácté.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Romové z různých koutů České republiky se setkali v areálu poutní baziliky Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku během šestnáctého ročníku tradiční pouti, kterou organizuje Charita Olomouc.

Článek

Poutníci se ke svatokopecké bazilice vydali alejí z nedalekých Samotišek. Po mši, kterou sloužil romský římskokatolický kněz Vojtěch Vágai, je čekaly koncerty, taneční vystoupení a program pro děti.

„Počasí nám přálo, nebylo horko ani zima a hlavně nepršelo,” řekla Andrea Jandová, vedoucí charitního střediska pro etnické menšiny Khamoro.

Tématem letošní akce bylo putování za sluncem. „Lidé se na pouti potkávají se známými, které dlouho neviděli. Mnohé láká duchovní program a také odpolední doprovodné aktivity, zejména hudba a tanec,” poznamenala Jandová. Řada účastníků se na akci vrací opakovaně.

Loni na Svatý Kopeček dorazilo oproti letošnímu roku asi o 200 lidí méně. Poutníkům nepřálo deštivé počasí. Návštěvnost Romské pouti negativně ovlivnil rovněž pochod pravicových extremistů v Přerově a souběžně konaná romská svatba v Olomouci.

Reklama

Výběr článků

Načítám